Dag van de leraar

Okt 7, 2017
'Gouden fonds' (van links naar rechts): Elena Nalivkina, theaterstudio ‘Brusselki’, Marina Koulaguina, 'Malenkie Genii' (Brussel), Natalia Pavlovich, Nieuwe Generatie (Antwerpen), Elizaveta Feyaerts, Russische school in Leuven, Natalia Ivachienko, DanZa (Brussel)
'Gouden fonds' (van links naar rechts): Elena Nalivkina, theaterstudio ‘Brusselki’, Marina Koulaguina, 'Malenkie Genii' (Brussel), Natalia Pavlovich, Nieuwe Generatie (Antwerpen), Elizaveta Feyaerts, Russische school in Leuven, Natalia Ivachienko, DanZa (Brussel)

Op 7 oktober kregen de leerkrachten van de Russische scholen in België een receptie aangeboden door het Russische centrum voor wetenschap en cultuur in Brussel. Dat was hun eerste grote bijeenkomst en zo’n ontmoeting betekent een echt keerpunt. Een keerpunt van het spontaan ontstane Russische onderwijs in het buitenland naar de vereniging in de opvoeding van tweetalige Russen.

Om de leraars te bedanken voor hun inspanningen reikte de directeur van het cultuurcentrum Alexander Razumov (die ook pedagoog is van opleiding) erediploma’s uit. De ‘Gouden fonds’ – aan de oudste Russische scholen in het land, en ‘Titanisch werk’ voor het succes van de nieuwe ‘doorbrekers’.

De titel van de ‘Gouden fonds’ kregen dit jaar DanZa – de dansschool in Brussel, Russische school in Leuvenjeugdkamp ‘Saturn’,  school ‘Malenkie Genii’ (Brussel), Nieuwe Generatie – de grootste Russische school met de afdelingen in Antwerpen, Gent, Hasselt, Genk, die dit jaar ook het eerste erkende certificatiecentrum heeft geopend in het land voor de kennis Russisch als vreemde taal. Nog een onderwijsactiviste uit de ‘Gouden fonds’ Elena Nalivkina, de directrice van de Brusselse theaterstudio voor kinderen ‘Brusselki’, leidde de avond.

De oudste Russische school is trouwens niet veel jonger dan de Oktoberrevolutie en bestaat inmiddels 93 jaar bij de kerk van De Levengevende Drievuldigheid in Brussel.

‘Titanisch werk’ werd toegekend aan CSC Les Hirondelles (Nivelles), Matrjoshka (Izegem), Les petits anges (Tournai), Talent (Brugge), studio Artem (Brussel) en danstheater Radouga, die een van de sterkste jongerendanstheaters in gans Europa is geworden in slechts vijf jaar van zijn bestaan.

Voor de feestelijke sfeer zorgde de leraars zelf – de oprichters van de muziekschool ‘Sjtsjelkoenchik’ Elena Reznikova en Aleksandr Omeljanenko, die een eretitel ‘Trouw’ hebben verdiend voor meer dan 25 jaar samen te zijn, en hun lievelingszangeres – hun 15-jarige dochter Ariël.

De winnaars van de recente “Почитаем Пушкина!”- actie (een woordenspel: ‘Poesjkin lezen’ wordt gelijk gespeld en uitgesproken als ‘Poesjkin eren’) stelden ook hun nummers voor: student tolk Russisch Vincent Guillaume las “Я вас любил” (Ik hield van u) voor en operazangeres Mária Devitzaki trad met Rimski-Korsakov en Griekse liederen op.

Ook leerkrachten Russisch als vreemde taal kregen hun prijs, maar deze keer zijn ze enkel vertegenwoordigd geweest door de juffen van het Russische cultuurcentrum zelf. Komt er volgende keer een oproep tot al hun collega’s van het land? Leerkrachten Russisch, verenigt u!

Tekst en foto’s: Ekaterina Verhees

Vorig artikel Tien
Volgend artikel Elf

Oktober 2021

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!