Tien dagen die de wereld deden wankelen - Reds

Sep 30, 2017

Op 8 oktober stelt uitgeverij EPO de herziene vertaling van 'Tien dagen die de wereld deden wankelen' voor in De Roma, Antwerpen. Het boek zelf, zijn bekroonde verfilming 'Reds' (1981), Russische liederen door Chor-Rus en koude wodka inbegrepen.

Het was 7 november 1917 en wie het nieuws hoorde, viel van zijn stoel: voortgestuwd door een kolkende massa van arbeiders en boeren hadden de Russische bolsjewieken de macht gegrepen. Het was de geboorte van een experiment dat de 20ste eeuw mee zou bepalen. Over die Oktoberrevolutie zijn bibliotheken bij elkaar getikt: sommige analyserend, andere verhalend, sommige negatief, andere positief. Maar altijd achteraf geschreven. In de wereldliteratuur bestaat één grote uitzondering: Tien dagen die de wereld deden wankelen, het meeslepende ooggetuigenverslag van de jonge Amerikaanse journalist John Reed, een van de enige westerlingen die de revolutie van op de eerste rij meemaakte. In zijn klassieker holt Reed als een razende reporter van hot naar her, brengt hij verslag uit van de toespraken van Lenin over “Brood, vrede en land”, staat op de eerste rij bij de bestorming van het Winterpaleis en woont de bezetting van fabrieken bij. Een boek dat de geestdrift van die periode geniaal weet te vatten, vandaag terug heruitgegeven in een herziene vertaling.

Reds (1981) is een verfilming van het boek. Warren Beatty regisseert en vertolkt zelf ook de hoofdrol. Verder spelen onder meer Diane Keaton, Jack Nicholson en Gene Hackman mee. Reds won drie Academy Awards, twee BAFTA's en een Golden Globe. In 2008 riep het American Film Institute (AFI) de film uit tot een van de beste epische films ooit. In de film worden ook getuigen aan het woord gelaten. Deze getuigen zijn personen die John Reed en diens vriendin Louise Bryant persoonlijk gekend hebben. Thomas Blommaert van uitgeverij EPO leidt de film in.

De film duurt 3:15 u en hij wordt vertoond in twee delen. Tijdens de pauze vergast Chor-Rus u op prachtige Russische koorgezangen. Chor-Rus is een amateurkoor dat in 2008 ontstaan is op initiatief van enkele studenten en leerkrachten Russisch van de LBC avondschool. Chor-Rus is in de loop der jaren uitgebreid met mensen van buitenaf, zowel Nederlandssprekende als Russischtalige. Ze zingen over Rusland, Rusland dat (om het met de woorden van de negentiende-eeuwse dichter Tjoettsjev te zeggen) “met het verstand niet te vatten is. In Rusland kan je alleen maar geloven.”

Wanneer: 8 oktober, 15:00 u

Waar: De Roma, Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout

Inkomprijs: € 12. In de inkomprijs is een exemplaar van het boek (normale verkoopprijs € 24) inbegrepen! En nog een fijn extraatje: de wodka zal koud staan. Nazdrovje!

Meer info over het boek & het boek online bestellen: Uitgeverij EPO

 

Bron: 
Vorig artikel Acht
Volgend artikel Kopergietery, Karandasj

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!