Kopergietery, Karandasj

Okt 1, 2017

Muzikant Thomas Devos en fotograaf Jan Missotten uiten hun immense fascinatie voor Rusland in een hedendaagse muzikale reis.

Wat start als de ‘maiden voyage’ van een Vlaamse jongen naar Rusland om er zijn zielsverwante te ontmoeten, mondt uit in een donker omrand theaterconcert waar snoeiharde gitaaruithalen worden afgewisseld met breekbare momenten, Russische gezangen en mystiek-intrigerende beelden.

Karandasj dompelt je onder in het grootse, broeierige Rusland. Heerlijk muzikaal en scherp beeldend gaan de makers, 100 jaar na het uitbreken van de Russische Revolutie, op zoek naar de Russische ziel en ieders zoektocht naar een identiteit.

Thomas Devos over Rusland:
“Rusland is voor mij romantisch, warm, mysterieus, wild, melancholisch, eerlijk en spontaan, geil, compromisloos, eten en drinken en dansen. Het is ook koppig, trots, onuitstaanbaar en een dramaqueen. Rusland stelt onze Westerse wereld en manier van leven in vraag terwijl het er zo dicht tegen aanleunt.
Wat zo fascinerend is aan Rusland is dat, ondanks de extreme controle van de maatschappij en een schijnbaar beperkte vrijheid van meningsuiting, je tegelijkertijd het gevoel hebt dat er zo veel mogelijk is, zoveel meer dan hier in ons brave landje. Heel contradictorisch maar prikkelend.”

De makers:
Thomas Devos is een veelzijdig muzikant/componist en studeerde Slavische filologie aan de KUL. Met zijn eerste muziekgroep Rumplestitchkin schopte hij het tot de finale van HUMO’s Rock Rally. Met Tommigun heeft hij sinds 2010 drie CD’s uitgebracht: Come watch me disappearPretenders en Wooden Son. Daarnaast maakt Thomas geregeld muziek voor podiumvoorstellingen op vraag van diverse theaterhuizen, muziek die hij vaak ook live op scène speelt. Zo componeert/de hij de muziek voor Rauw en Horses (dansproducties van kabinet k), voor Stoksielalleen (BRONKS) en voor De Kersentuin en KeffyiehMade in China (KVS). STUDIO Orka vroeg hem voor de klankband van Duikvlucht. Af en toe werkt hij als coregisseur voor reportages of documentaires (Prime, o.a. Hollywood aan de Zwarte ZeeKaskaderi).

Jan Missotten is fotograaf en doceert ‘Fotografie en Nieuwe Media’ aan de Academie van Leuven. Hij werkte samen met Thomas Devos als coregisseur en cameraman voor reportages of documentaires (Prime, o.a. Hollywood aan de Zwarte Zee, Kaskaderi).

De muzikanten/spelers:
Joeri Cnapelinckx is muzikant/theatermaker. Hij componeerde de muziek voor en speelt in de Kopergietery-voorstelling De koningin is verdwenen (samen met Anna Vercammen). Jaren geleden richtte hij de muziekgroep Kawada op, dat intussen omgedoopt werd tot Sunday Bell Ringers. Verder speelt hij ook bij Tommigun en De Anale Fase. Daarnaast was hij o.a. te zien/horen in Loop!(Ulthima Thule en HetPaleis), Immaculata (Braakland/ZheBilding) en 25 moves (Needcompany).

Alina Romakhova werd in Rusland geboren, studeerde taalkunde, maar wilde altijd al illustrator zijn. Van jongs af aan was ze gefascineerd door tatoeages. Na enkele jaren als freelance vormgever en tatoeëerder te werken, besloot ze een opleiding grafisch ontwerp te volgen. Hiervoor kwam ze twee jaar geleden naar België om te studeren aan KASK Gent. Haar studie combineert ze met haar werk als tattoo-artieste.

Een productie van Kopergietery
Van: Thomas Devos & Jan Missotten
Met: Thomas Devos, Joeri Cnapelinckx, Alina Romakhova
Live muziek: Thomas Devos, Joeri Cnapelinckx, Alina Romakhova
Coach: Geert Daems
Kostuums: Leentje Kerremans
Lichtontwerp: Jeroen Doise
Klank: Korneel Moreaux
Techniek: Sebastien Van Huffel, (tour) Saul Mombaerts

3 november 2017 – 6 maart 2018

Info & tickets: www.kopergietery.be

Vorig artikel Tien dagen die de wereld deden wankelen - Reds
Volgend artikel Art of the Arctic. Nomadic Scrolls

November 2021

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!