Art of the Arctic. Nomadic Scrolls

Okt 1, 2017
© Olga Monastyreva
© Olga Monastyreva

Hedendaagse kunstenaars uit de Republiek Sacha (Jakoetië) tonen hun werken op oprolbare doeken.

Een “scroll” is één van de meest originele en opwindende artistieke uitdrukkingen. Eenvoudig en democratisch kunnen deze in iedere ruimte worden tentoongesteld. Rondreizend van het ene naar het andere land symboliseren ze de verbinding en communicatie tussen mensen van verschillende streken. De taal van de rollen is symbolisch en polyseem, ze kunnen realistisch zijn of vol van symbolen die filosofische concepten weerspiegelen.

De republiek Sacha, ook genaamd Jakoetië is gelegen in het verre westen van Rusland en in het noordoosten van Siberië. De bevolking – 959.000 inwoners – leeft er op een oppervlakte van 3.083.523 vierkante kilometer (of 6 x Frankrijk). Door de stroomgebieden van de grote rivieren, vloeien de Lena, Yana, Indigirka en de Kolyma naar de Noordelijke IJszee en de Nieuw-Siberische Eilanden tussen de Laptev- en Oost-Siberische zeeën.

Sacha werd een autonome republiek van de Russische Federatie in 1992, en is de grootste republiek van Rusland. Sacha staat bekend om zijn extreme weersomstandigheden, met het bergachtige gebied Verchojansk als koudste plaats van het noordelijk halfrond. De laagste natuurlijke temperaturen ooit , werden er geregistreerd met als uitschieters - 67,8 °C in Verchojansk (1892) en - 71,2 °C in Ojmjakon (1926).

Sacha bezit een rijkdom aan grondstoffen, de bodem bevat er grote reserves olie, gas, steenkool, diamanten, goud, zilver tin, wolfraam en andere. De republiek neemt 25% van de wereldwijde productie van ruwe diamant voor haar rekening.

Nomadic Scrolls

Wanneer: 5 - 16 oktober

Waar: Het Meersenhuis, Oostmeers 3, 8000 Brugge

Gratis

Vorig artikel Kopergietery, Karandasj
Volgend artikel Negen

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!