Tatyana Galtseva - Passie voor Bruegel of De zotheden van de wereld

Sep 28, 2019
De alchemist © Tatyana Galtseva
De alchemist © Tatyana Galtseva

De van oorsprong Siberische Tatyana Galtseva heeft een passie voor het werk van Pieter Bruegel. Met deze tentoonstelling brengt zij een hommage aan de grote Meester. Een betere timing kon niet: in 2019 vieren we immers het Bruegeljaar.

Tatyana streeft ernaar twee breugeliaanse werelden te creëren. Een zwart-witte, waarin zij zijn hele symboliek en thematiek tracht te omvatten. En een schilderachtige, waarin zij probeert het specifieke kleurenpalet van de Meester te gebruiken.

Tatyana Galtseva wordt in 1967 geboren te Kemerovo (Siberië) en woont sinds 2000 in Antwerpen. Naast haar dagelijkse werk in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience volgt ze verschillende opleidingen (keramiek, schilderkunst) aan de Academie van Beeldende Kunsten in Berchem. Tijdens haar studie inspireert ze zich vooral op het werk van schilders als Jean Arp, Kazimir Malevich (suprematisme), Paul Klee, Franz Marc en Pieter Bruegel. In 2008 creëert ze een reeks werken in popart-stijl, die ze tentoonstelt in Hoogstraten. Later volgen nog andere exposities in Antwerpen en Brasschaat.

"Ik streef ernaar twee breugeliaanse werelden te creëren: een zwart-witte, waarin ik zijn symboliek en thematiek tracht te omvatten, en een schilderachtige, waarin ik probeer zijn kleurenpalet te gebruiken"

Een belangrijke inspiratiebron in haar zoektocht naar eigen vormen en een eigen stijl en kleurenpalet is de kunsttheorie van de grondlegger der abstracte kunst, Wassily Kandinsky.
Verder ontwikkelt Tatyana een bijzondere belangstelling voor de iconografie. Het werk van Giotto interesseert haar en ze maakt talloze schetsen, die op zijn schilderijen zijn gebaseerd.
Kenmerkend voor haar huidige - veelal religieus geïnspireerde - werk is het ineenvloeien van iconografische symbolen uit de West-Europese schilderkunst (15-17de eeuw) en de traditionele Russische iconenkunst.

Sinds haar studie aan de Academie werkt Tatyana als zelfstandig kunstenares in haar eigen atelier. Door de jaren heen houdt zij zich meer en meer bezig met het werk van Pieter Bruegel. Met haar tentoonstelling in Huis Hellemans wil zij in dit Bruegeljaar een speciale hommage brengen aan de grote Meester. Het eerste idee om een reeks schilderijen met variaties op breugeliaanse thema’s te maken begint met de schok der herkenning die zij ervaart bij het aanschouwen van zijn "Val der opstandige engelen": “Ik werd gefascineerd door de existentiële tegenstelling tussen de twee sferen op dit schilderij, een hogere en een lagere: het blauwe hemelgewelf en de zich voor onze ogen opensplijtende afgrond, die het blauw opslokt. Ik voelde hier het eeuwige thema van de strijd tussen Licht  en Duisternis, het eeuwige thema van de Apocalyps, dat me in onze huidige tijd actueler leek dan ooit.”

Daarna krijgt Tatyana nog een boek met illustraties van minder bekende gravures van Pieter Bruegel in handen. “Dat gaf me de kans om met nieuwe ogen naar hem te kijken en nog dieper door te dringen in de metafysische symboliek van het creatieve universum van de schilder.  En ik vatte het stoutmoedige plan op om een reeks werken te creëren waarin ik deze symboliek op een eigen wijze interpreteer.” Ze besluit om een reeks schetsen met variaties op thema’s uit de gravures van Pieter Bruegel te maken, maar dan in kleur. “Ten slotte is dit hele proces, tot mijn eigen verrassing, uitgemond in doeken van groot formaat ...”

Tatyana Galtseva © tatyana-galtseva.com
© tatyana-galtseva.com

Tatyana’s jarenlange experimenten om zich de taal en symboliek van Pieter Bruegel eigen te maken en zijn thema’s en onderwerpen op eigen wijze te verwerken, hebben zich uitgekristalliseerd in verschillende cycli. “Ik streef ernaar twee breugeliaanse werelden te creëren. Een zwart-witte, waarin ik zijn hele symboliek en thematiek tracht te omvatten. En een schilderachtige, waarin ik probeer het specifieke kleurenpalet van de Meester te gebruiken.”

Tatyana stelt zich ten doel om associatieve reeksen te creëren, waarbij ook de toeschouwer de mogelijkheid voor eigen associaties wordt gelaten. Waarin een verbinding tot stand wordt gebracht tussen visuele waarneming, bewustzijn en denken (naar analogie van de psycholinguïstiek, die uitgaat van een band tussen taal, denken en bewustzijn) en waarin geometrische en lyrische vormen op een harmonische wijze met elkaar worden verenigd.

www.tatyana-galtseva.com

Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14 te Edegem.

Je kan de tentoonstelling gratis bezoeken van 19 oktober tot 11 november 2019:

zaterdag en zondag: 10-12.30 en 14-17 uur
woensdag en vrijdag: 14-17 uur
maandag 11 november: 14-17 uur
Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.

Op zondag 27 oktober (en 3 november) 2019 kan je deelnemen aan een breugelmaal en een rondleiding door Tatyana Galtseva. Meer info vind je hier.

Op 26/27 oktober, 2/3 en 9/10 november 2019 kan je genieten van de performance "De Blinden" door Evgenia Brendes en en Danielle De Nul. Meer info vind je hier.

Meer weten?
Cultuurdienst-gemeentehuis, Gemeenteplein 1, Edegem,
03 289 26 50 of huis.hellemans@edegem.be.

Vorig artikel Open Eurasian Literature Festival & Book Forum, OEBF
Volgend artikel Булка с маслом

Juni 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!