Tatjana en Sergej Nikitiny ‘Op muziek van Vivaldi’

Sep 7, 2017
© sergeytatiananikitiny.com
© sergeytatiananikitiny.com

Op 23 september treden de bekende Russische barden Tatjana en Sergej Nikitiny op in Antwerpen.

Het duet bestaat al meer dan 30 jaar en telt honderden duizenden fans uit verschillende generaties geboren in de voormalige Sovjet-Unie.

De Sovjet bardencultuur ontstond buiten de moderne genres en leidde haar parallel leven naast de officiële popscene. Een gitaar en diepe poëzie, dat was voldoende om een bard te worden. De invloed van deze minimalistische esthetiek was zodanig sterk dat het nog steeds heel waarschijnlijk is dat je een gitaar terugvindt bij bijna iedere Russischsprekende thuis. Ook als er geen gitaar aanwezig is, is het zo goed als zeker dat er ten minste een paar regeltjes van buiten zijn gekend uit de liederen van Vladimir Vysotski, Yuri Vizbor, Boelat Okoedzjava, Tatjana en Sergej Nikitiny.

De stille stem van barden maakte een contrast met de luide officiële Sovjetcultuur. Daarom worden de barden soms als een alternatieve cultuur beschouwd, maar in deze kringen ging het niet echt over de politiek, wel over de streving gewoon een mens te kunnen blijven met zijn geluk en tranen. Zo verschenen ook zangers die het best bepaalde gevoelens en ideeën uitdrukten. Tatjana en Sergej Niktiny trokken hun luisteraars aan door hun zachte humor en tederheid, ook kozen ze dan voor de woorden van hun lievelingsdichters: Yunna Morits, Jevgeni Jevtoesjenko, Boris Pasternak, Eduard Bagritski, Andrej Voznesenskij, William Shakespeare.

Hun programma in Antwerpen noemt ‘Op muziek van Vivaldi’, dat is de naam van hun nummer dat met het orkest werd opgenomen in Frankrijk door de Franse dirigent en componist Paul Mauriat voor zijn plaat Dans les Yeux d’Émilie in 1978. Zo geeft deze titel ook een idee van wat dit concert moet worden: een bijeenkomst van verschillende culturen en tijdperken.

Waaneer
23 september, 19:00

Waar
CC Luchtbal Schouwburg
Columbiastraat 8A, 2030 Antwerpen

Prijs:
€20, €25, €30

Info&tickets:
+32 (0) 485 061 355
www.cultureconnection.be

Vorig artikel Vlaming in Krasnojarsk: Één
Volgend artikel Twee

Maart 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!