Russische stemmen (Русские голоса) – Cultural Bridges in Belgium

Nov 22, 2018

CBiB (Cultural Bridges in Belgium) organiseert dit seizoen opnieuw bij Arsenaal/Lazarus een literair evenement, nu met de focus op hedendaagse Russische literatuur.

Russische literatuur is een ijzersterk merk. Poesjkin, Dostojevski, Gogol, Tolstoj, Toergenjev, Pasternak, Babel, Achmatova,… Een beetje boekenliefhebber kent zijn Russische klassiekers. Minder bekend maar even dwingend zijn de schrijvers en dichters die nu het vaandel van de Russische letteren hoog houden. Om dat hiaat te vullen, nodigt CBiB enkele prominente stemmen van de nieuwe garde uit.

Een ervan is de meermaals gelauwerde Mikhaïl Sjisjkin, die met Onvoltooide Liefdesbrieven een wereldwijde bestseller schreef. Ook met zijn recente romans Venushaar en De Kalligrafieles vestigde hij zijn reputatie als een van de belangrijkste auteurs van zijn generatie. Aleksandr Skorobogatov hoeft geen introductie meer. De naar Antwerpen uitgeweken schrijver beleeft met zijn bekroonde roman Cocaïne een internationale doorbraak. Aleksey Yudin werd geboren en getogen in Odessa, een plaats die Russische literatuur ademt. Hij publiceerde in 2005 de bejubelde poëziebundel Сентябрь (September). Yudin doceert Russische taalkunde in de opleiding Oost-Europese talen en culturen van de Universiteit Gent. Intussen blijft er nieuw werk van zijn hand in literaire bladen en bundels verschijnen.

Russische Stemmen brengt een ode aan de schoonheid van de taal, in dit geval het Russisch. Het programma wordt tweetalig gepresenteerd. De auteurs lezen fragmenten voor in het Russisch, en gaan daarna in gesprek met schrijver en Rusland-kenner Johan De Boose. Knack-journalist en slavofiel Jeroen Zuallaert verzorgt de tweetalige presentatie. 

Het befaamde trio Les Misérables van Mikhail Bezverkhni (winnaar Koningin Elisabethwedstrijd voor viool in 1976) speelt een selectie van Russische kamermuziek. Met Zhaina Kydyrova (cello) en Anastasia Koshushko (piano).

Tijdens de pauze worden Russische hapjes geserveerd. 

Wanneer:
9 december, 15:00

Waar: 
Arsenaal/Lazarus
Hanswijkstraat 63, 2800 Mechelen 

Tickets: 10 euro

Vorig artikel Road trip in de republiek Altaj, 4 
Volgend artikel Road trip in de republiek Altaj, 5

Maart 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!