Oktober17: Gent bestormt Handelsbeurs

Okt 22, 2017
Oktober17: Handelsbeurs viert de 15de verjaardag
Oktober17: Handelsbeurs viert de 15de verjaardag

Op zaterdag 21 oktober vierde de Gentse Handelsbeurs haar 15de verjaardag. Omdat dit jaar ook de honderdste verjaardag van de Oktoberrevolutie herdacht wordt, besloot de Handelsbeurs haar feest volledig in dat thema in te kleden.

Vanaf 15u stonden in teken van de Russische revolutie allerlei kraampjes op de Kouter uitgestald. De grote finale had om 20u plaats: wie wou, kon – zoals de bolsjewieken het 100 jaar geleden al in Sint-Petersburg hadden voorgedaan – de Handelsbeurs bestormen.

Iedereen had rode vlaggen in de hand. Wanneer het startsein gegeven werd, liepen zo’n 50 mensen op de deur van de Handelsbeurs af (die al open stond, er werd niks kapotgemaakt). Vanaf het moment dat de eerste ‘revolutionairen’ binnenkwamen, begon de eerste Russische groep te spelen. Onder andere Iva Nova uit Sint-Petersburg en Glintshake uit Moskou stonden op het programma.

Wie een wodkaatje wou proeven of zin had in een lekkere kom rode bietensoep met zure room, kon dat niet zomaar kopen: die moest je verdienen door samen te werken aan de revolutie. Vlaggen maken, aardappelen schillen, hout hakken… Op elke manier werden mensen op een ludieke manier samengebracht.

Spasibo polste bij Russische gasten naar hun mening tegenover het evenement. De reacties waren sterk uiteenlopend: “Ik vind het erg stereotiep. Er is wodka, borsjtsj… In principe ontbreekt enkel nog een beer met een balalajka. Voor ons is het erg vreemd om te zien dat deze historische gebeurtenis in België wordt gevierd”, zei M.

I. daarentegen woont al haar hele leven in Kortrijk en vindt dit soort evenementen net noodzakelijk: “Een activiteit zoals deze is een goede manier om elkaars cultuur beter te leren kennen. Ik ben ervan overtuigd dat vele Belgen er zelfs nog niet bij hadden stilgestaan dat het dit jaar 100 jaar geleden is dat de Oktoberrevolutie plaatshad, terwijl die revolutie de geschiedenis toch sterk getekend heeft. Het is belangrijk dat we op zulke manieren blijven terugdenken aan wat er in het verleden gebeurd is.”

Tekst en foto’s: Machteld Ryckaert

Vorig artikel Dolen
Volgend artikel Zwemmen

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!