Majakovski en wij

Okt 11, 2017

Majakovski is een van de belangrijkste Russische dichters van begin 20ste eeuw. Hij was revolutionair, zowel in de literatuur, in zijn ideeën over de maatschappij als in de liefde. Naar aanleiding van de voorstelling ‘Majakovski/Oktober’ van theatergezelschap De Warme Winkel, richten De Veerman en deSingel een tijdelijke Majakovski-club op. Want ook vandaag is er een roep om verandering!

In het project ‘Majakovski en wij’ komen deelnemers zeven keer samen om zijn leven en werk te leren kennen en een eigen stem toe te voegen. Dat gebeurt in kvartierniks (huiskamerbijeenkomsten waarin poëzie voorgelezen wordt), door naar de voorstelling van De Warme Winkel te gaan kijken, zelf geëngageerde poëtische teksten te schrijven, een animatiefilmpje te maken vertrekkend vanuit een tsjastoesjki (Russisch volksversje) … Deelnemers kunnen ook zelf een voorstel doen voor een creatieve activiteit rond Majakovski.

Bijeenkomst 1: Kvartiernik
Datum: dinsdag 24/10, 19:00 – 22:00
Locatie: Annemie Geerts, De Borrekensstraat 5, 2100 Deurne

Net zoals in de tijd van Majakovski komen we gezellig samen om poëzie voor te lezen en te beluisteren. Johan de Boose (schrijver, dichter en Ruslandkenner) introduceert ons in het leven en werk van Majakovski en in de tijd van de Russische revolutie.
Breng je favoriete Russische gerechtje en (zelfgeschreven) poëzie mee!

Bijeenkomst 2: Voorstelling Majakovski/Oktober – De Warme Winkel
Datum: dinsdag 07/11, 19:45
Locatie: deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen

De Warme Winkel speelt strijdbare, energetische voorstellingen – ongepolijst en overvol geschiedenis. Met hun ‘oeuvre-stukken’ smijten de makers van De Warme Winkel werk, leven en tijdgeest van een kunstenaar tegen het canvas van het heden. Een eeuw na de Oktoberrevolutie is de belangrijkste Russische literaire futurist aan de beurt: Vladimir Majakovski. Hij leefde in een tijd waarin politiek niet voorbehouden was aan mediatoneel en achterkamerdeals. Liefde was politiek, kunst een politieke daad.
De parallellen tussen het volk dat de elites omverwierp in het Rusland van toen en in de westerse wereld vandaag zijn onontkomelijk – maar de verschillen zijn des te groter. Want waar zijn de vuisten, de vernieuwing, de honger, de futuristische en meedogenloze overtuiging en het grote hart van Majakovski? Verwacht je aan een elegie van de revolutie en het protest!
We gaan in groep naar de voorstelling kijken. Partners kunnen gratis mee.

 

Bijeenkomst 3: Bijdrage Johan de Boose – poëzie
Datum: maandag 20/11, 19:00 – 22:00
Locatie: deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen

We praten over de Russische dichter Majakovski en zijn tijdsgeest, begin 20ste eeuw, Rusland en de Russische Revolutie. Majakovski had een heel eigen stem in de literatuur, en hij schreef zowel propagandistische als erotische poëzie. Vaak wordt hij een “futurist” genoemd, maar hij was veel meer dan dat. Een expressionist was hij zeker. En iemand met een uitgesproken engagement. En met gevoel voor urgentie. En voor humor.

Tijdens onze bijeenkomst willen we op al die aspecten ingaan en ons afvragen hoe we vandaag de dag op een expressieve manier geëngageerd kunnen zijn. Dat hoeft niet politiek te zijn, of voor sommigen misschien juist wel. Uiteindelijk zal deze bijeenkomst resulteren in een heel persoonlijke, creatieve, poëtische tekst.

Johan de Boose is auteur, dichter en Ruslandkenner.
Bekijk zijn werk op johandeboose.blogspot.be

Bijeenkomst 4: Bijdrage Roman Klochkov – animatiefilm
Datum: zondag 03/12, 14:00 – 18:00
Locatie: deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen

Met tekeningen, illustraties en zelfs tekenfilms zullen wij de futuristische stijl van Majakovski uit een onverwachte hoek doen komen. Wij schrijven eigen poëzie en kunnen ook met ‘tsjastoesjki’ (een Russisch volksversje van twee regels) experimenteren. Animatiefilms maken wij met een handige (en eenvoudige) app op de iPads. Wij hebben er genoeg liggen maar je mag steeds die van jou meebrengen indien gewenst.
Tekenen moet je niet perse kunnen. Roman Klochkov (tekenaar, schilder, docent) legt immers alles uit.

Roman is een Rus van etnische origine maar komt uit Kazachstan en woont ondertussen 18 jaar in België. Hij studeerde in 2006 af aan de KASK­ Hogeschool Gent als master in audiovisuele kunsten. Zijn animatiefilms ‘Administrators’, ‘Natasha’ en ‘See Me Again’ zijn al meermaals geselecteerd door allerlei internationale filmfestivals in o.a België, Brazilië, Engeland, Frankrijk, Litouwen en in de prijzen gevallen. Roman geeft al 10 jaar filmworkshops; hij heeft ook een diploma van de lerarenopleiding. Op romanklochkov.be zijn zowel zijn artistieke werk als voorbeelden van de workshops te vinden.

Portret van Vladimir Majakovski, 1924, fragment © Aleksandr Rodchenko
Portret van Vladimir Majakovski, 1924, fragment © Aleksandr Rodchenko

Bijeenkomst 5 en 6: Bijdrage deelnemers
Datum: vrijdag 08/12, 19:00 – 22:00 en zaterdag 16/12, 14:00 – 18:00
Locatie: deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen

Doe zelf een voorstel voor een creatieve activiteit rond Majakovski!

Bijeenkomst 7: Publieke kvartiernik
Datum: vrijdag 22/12, 19:00 – 22:00
Locatie: deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen

Nodig je vrienden en familie uit om te komen kijken en luisteren naar wat we in de loop van dit project gedaan hebben.

Voertaal in dit project is Nederlands, (een beetje) Russisch spreken is een meerwaarde.

Prijs: € 20 voor deelname aan alle activiteiten

Inschrijven: stuur een mailtje naar annemie.geerts@veerman.be

‘Majakovski en wij’ is een project van De Veerman en deSingel.
Vijf jaar lang zetten deze kunstenorganisaties samen participatieve projecten op.

Bron: 
Vorig artikel Elf
Volgend artikel Ziel in de nachtopvang

Juli 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!