Iedereen ‘VKontakte’

Mrt 2, 2015
VKontakte is het grootste sociale netwerk in Rusland
VKontakte is het grootste sociale netwerk in Rusland

De belangrijkste sociale media in Rusland zijn OdnoklassnikiVKontakte en My World, gevolgd door Facebook en Twitter.

Odnoklassniki, vrij vertaald naar ‘klasgenoten, trekt een iets ouder publiek aan dan de overige sociale media. VKontakte heeft daarentegen de naam gericht te zijn op tieners en jongeren. Vooral de toegang tot gratis muziek en films is er voor hen aantrekkelijk en net hierin verschilt de facebook-kopie van zijn Amerikaanse tegenhanger.

De lay-out is anders wel heel gelijkend. VKontakte is erg populair in Rusland en ex-Sovjetstaten. Facebook wordt daar vooral aanvullend gebruikt door een jongere bevolking die in contact wil staan met internationale vrienden.

Alternatieve sociale media
Voor elke westerse website is er wel een Russische variant te vinden. Wil je verlost zijn van al de reclame op Youtube? Kijk eens op de Russische tegenhanger RuTube. Het principe is hetzelfde, filmpjes zijn gratis te bekijken. Volgens hun eigen cijfers hebben ze meer dan 30 miljoen unieke bezoekers. Zoek je werk in Rusland, hou dan niet vast aan LinkedIn, maar probeer HeadHunter. Op iReport (CNN) is iedereen reporter, de burger brengt zijn verhaal. De Russische tegenhanger hiervan is Mreporter.

Internetafhankelijkheid
Gebruik maken van sociale media vereist natuurlijk internetgebruik. Voor een onderzoek naar de internetafhankelijkheid van mensen in Moskou, gingen twee studenten van de Moskouse Staatsuniversiteit naar tien lokale cafés en restaurants. Daar keken ze hoeveel procent van de mensen die in gezelschap waren tegelijkertijd ook op internet zaten. De resultaten variëren van 3 procent in een zaak genaamd Delicatessen, tot 30,7 procent in Vatrushka, met een gemiddelde van 16 procent.


Ani Oganesyan, Staatsuniversiteit van Moskou

‘We hadden hoge resultaten verwacht. Iedereen in Moskou zit vaak met zijn mobiele telefoon op internet, ikzelf ook. Dat mensen ook op internet zitten wanneer ze met vrienden op café zitten is een trend die is opgekomen met de uitgebreide mogelijkheden van mobiele telefoons, de vele apps en dergelijke. Natuurlijk heeft dit een grote invloed op ons leven. Volgens cijfers van IPSOS zitten Russen dagelijks gemiddeld bijna vijf uur op sociale media. Dit hoeft niet altijd actief te zijn, maar ze staan bijvoorbeeld open in een internetpagina tijdens het werk’, zegt Ani Oganesyan, die meewerkte aan dit onderzoek voor het tijdschrift Afisha.

Aantal gebruikers van sociale media in Rusland, TNS Web Index november 2014 - januari 2015 

  • vk.com - 54 mln
  • Odnoklassniki.ru - 40 mln
  • Mail.ru/My world - 25 mln
  • Facebook - 24 mln
  • Livejournal - 16 mln
  • Instagram - 13 mln
  • Twitter - 8 mln

Jessica Jacobs

Vorig artikel Shapka
Volgend artikel Chagall in Brussel

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!

Augustus 2020

18 Aug