Shapka

Feb 28, 2015
Een leger bontmuts is nog steeds een populair Russisch souvenir
Een leger bontmuts is nog steeds een populair Russisch souvenir

Anne Baeten is een studente Toegepaste Economische Wetenschappen, maar studeerde daarvoor Slavistiek en Oost-Europakunde aan de KU Leuven. In 2009 was ze op Erasmus in Warschau, Polen. Daar vond ze tijdens een wandeling met haar ouders een bontmuts waar ze onmiddellijk weg van was.

‘De verkoper beweerde dat het een echte shapka was van tijdens de Sovjet-Unie. Er staan zelfs een hamer en sikkel op’, zegt Anne.

Haar ouders gaven haar de shapka als kerstcadeau. ‘Ik vond ze gewoon mooi, maar het cliché speelde ook wel een beetje mee: ik studeer slavistiek, dus ik moet zo’n muts hebben. Het voordeel van de muts is dat ze ongelofelijk warm is maar tegelijk is dat ook wel een nadeel want in België is het vaak niet koud genoeg om ze op te zetten. In Warschau was het wel koud genoeg (tot -26°), maar daar durfde ik ze dan weer niet opzetten omdat ik schrik had voor reacties op de hamer en sikkel die op de voorkant staan.’

De laatste twee jaar waren namaakshapkas heel erg in de mode. Ze zijn goedkoper, minder warm en in de gewone kledingzaken te vinden.

‘Ik vind shapkas geweldig. Mijn omgeving is het al gewoon mij met een shapka te zien. Maar andere mensen kijken natuurlijk wel wat raar als ik ze op heb. Meestal kijken ze me even aan en glimlachen dan. Ik ben ook op zoek naar een namaakshapka die niet zo warm is zodat ik ze ook als gewone muts kan opzetten.’

Jessica Jacobs

Tags: 
Vorig artikel Sovjet Nintendo
Volgend artikel Iedereen ‘VKontakte’

Juli 2019

23 Feb - 03 Sep
 

Onze partner

Russisch leren

Lesexpres Russisch, dr. Bart-Jan Hommes