Het Betere Boek

Sep 18, 2017

Op 13 en 14 oktober vindt in Gent de zevende editie plaats van Het Betere Boek, het literaire festival van het Willemsfonds dat de Nederlandstalige literatuur ondersteunt. Dit jaar focust het op Rusland. 

In Rusland vond exact 100 jaar geleden een revolutie plaats, die de geschiedenis grondig heeft bepaald, ook de onze. Intussen is het grootste land ter wereld een nieuwe eeuw ingegaan met een compleet andere koers, of misschien juist niet. Het Betere Boek stelt schrijvers en denkers centraal, die een brug slaan tussen de Russische cultuur en de onze. Daarbij is de gedachte aan revolutie nooit ver weg: soms letterlijk, soms actueel, soms figuurlijk. Aan bod komen: verhalen, poëzie, film, muziek, beeldende kunst en theater van westerlingen in Rusland en van Russen in het Westen. Uiteraard staat het festival ook stil bij de huidige politieke en economische situatie.

Het festival opent op vrijdagavond 13 oktober met de monoloog Bloedgetuigen, gebracht door de curator Johan de Boose en gebaseerd op zijn gelijknamige roman. Bloedgetuigen vertelt het verhaal van drie personages tijdens de Tweede Wereldoorlog en speelt zich grotendeels af in Rusland. Een verhaal over collaboratie, verraad en liefde. “A cruel and touching monologue”, schreef Troubleyn/Jan Fabre over deze voorstelling op zijn facebookpagina.

Op zaterdag 14 oktober wisselen gesprekken, poëzie, muziek en film elkaar af. Zo zijn er interviews met Kirill Medvedev, bijgenaamd ‘de Russische Charles Bukowski’, met de Britse topauteur Catherine Merridale en met de Belgische Rus Aleksander Skorobogatov. Verder inviteren we de beste specialisten: Emmanuel WaegemansWillem WeststeijnPieter Boulogne en Koen SchoorsCaryl Strzelecki en Johan de Boose presenteren hun graphic novel Oktober (over de Russische Revolutie). Nina Targan MouraviMiriam Vanhee en Oleksiy Yudin dragen poëzie voor. Boekhandelaar en uitgever Wim Bosch praat over zijn passie voor Oost-Europa. D’Est: Au bord de la fiction, de indringende film van Chantal Akerman, wordt integraal vertoond met een inleiding door filmmaakster Mira de Boose. Tekenaar Koenraad Tinel en accordeonist Oleg Lysenko brengen een uitzonderlijk rijk en Russisch getint muzikaal-literair programma. Succesauteur Jan Brokken laat zich begeleiden op de piano door Marcel Worms. Vertaalster Els Snick vertelt over Reis door Rusland van Joseph Roth. Hans Boland praat over zijn vertalingen uit het Russisch. Er is een speciaal luik over Jan Fabre, met een bijdrage door Barbara de Coninck, directeur van de visual arts studio Angelos, over Fabres tentoonstelling Knight of Despair/Warrior of Beauty in de Hermitage, het Winterpaleis in Sint-Petersburg, de film Jan Fabre at State Hermitage Museum van Wannes Peremans. Actrice Tiny Bertels leest voor uit de theatertekst We need heroes now.

PEN Vlaanderen, dat zich inzet voor vervolgde en gevangen schrijvers, is dit jaar partner van Het Betere Boek.

Op het einde van het festival wordt De Bronzen Uil 2017, de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman van het afgelopen jaar, uitgereikt.

Zeker zijn van een plaats op Het Betere Boek? Koop je tickets in voorverkoop. Dat is ook nog eens goedkoper dan aan de kassa!

Wanneer:
13-14 oktober

Waar:
NEST, de oude stadsbibliotheek aan de Zuid (Woodrow Wilsonplein)
Minardschouwburg, Walpoortstraat 15
9000 Gent

Vorig artikel Ghent Russia colloquium
Volgend artikel Vijf

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!