Boekenweek met ‘Spasibo’

Mrt 6, 2015
Boekenweek 2015
Boekenweek 2015

Van 7 tot en met 15 maart vieren Vlaanderen en Nederland de Boekenweek. Tijdens dit jaarlijks feest van Nederlandstalige literatuur geven alle deelnemende boekhandels geschenken en andere leuke leesbelevenissen aan hun klanten. ‘Spasibo‘ deelt eigen boekentips: de meest recente uitgaven van de Nederlandstalige schrijvers, die hun verhaal rond Rusland opbouwen, en nieuwe meesterwerken van vertalers uit het Russisch.

Sana Valiulina. De kinderen van Brezjnev. Prometheus
Kinderen van Brezjnev gaat over liefde en verraad tegen de achtergrond van het economische en geestelijke verval van de Sovjet-Unie, de onderhuidse etnische spanningen, de Afghaanse Oorlog, de langzame maar zekere criminalisering van het land, met als apotheose de gewelddadige overgang naar de markteconomie, culminerend in het nieuwe Rusland. De boven- en de onderwereld zijn definitief samengesmolten.

 

Michel Krielaars. Het brilletje van Tsjechov. Atlas Contact
Voor zijn reizen door Rusland kon Michel Krielaars zich geen betere gids wensen dan Anton Tsjechov. De grote Russische schrijver was een voortreffelijk beschouwer en wist de aard van zijn land en landgenoten te doorgronden. Met Tsjechovs blik reist Krielaars zijn held achterna, van Moskou naar Sint-Petersburg en Jalta, van Perm naar Jekaterinboerg, van het Siberische Tomsk naar Vladivostok en ten slotte naar het sterfbed van de schrijver in het Zuid-Duitse Badenweiler.

 

Laura Starink. De schaduw van de grote broer. Letten en Russen. Joden in Polen. Duits Kaliningrad. Oorlog om Oekraïne. Atlas Contact
Laura Starink sprak in Letland, Rusland, Polen en Oekraïne met veteranen, soldaten, politici, priesters, Joden en historici en zag hoe de geschiedenis blijft nadreunen in het voormalige wereldrijk.
Laura Starink (1954) studeerde Slavische taal- en letterkunde en werkte bijna dertig jaar als journalist voor NRC Handelsblad, onder meer als lid van de hoofdredactie en als correspondent in Moskou.

 

Michaïl Sjisjkin. Venushaar. Querido
Michaïl Sjisjkin (Onvoltooide liefdesbrievenwoont sinds 1995 in Zürich, waar hij tolkte voor de immigratiedienst. In Venushaar verwerkte hij de indrukwekkende getuigenissen van Russische migranten. In Rusland heeft Sjisjkin twee nationale literatuurprijzen (‘Natsionalnij bestseller’, 2005, ‘Bol’sjaja kniga’, 2006) gekregen voor dit boek. Vertaald door Gerard Cruys.

 

Vasili Grossman. Een klein leven. Balans
Vasili Grossman, auteur van het meesterwerk Leven en lot, schreef in zijn leven vele brieven, journalistieke stukken, verhalen en essays. In Een klein leven zijn deze bijeengebracht.
Van Grossmans eerste succes, het doordringende ‘In de stad Berditsjev’, waarmee hij de lof oogstte van schrijvers als Maksim Gorki en Isaak Babel, tot de volledige tekst van zijn beroemde verslag uit kamp Treblinka. Grossman kwam daar kort na de bevrijding door het Rode Leger als journalist binnen, en was de eerste die de verschrikkingen van een vernietigingskamp voor de buitenwereld beschreef. Ook de twee hartverscheurende brieven die Grossman schreef aan zijn moeder, jaren nadat ze door de nazi’s was vermoord, zijn in Een klein leven opgenomen. Vertaald door Froukje Slofstra.

 

Rascha Peper. Russisch blauw. Querido
Een jonge historicus raakt gefascineerd door de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boeken over het onderwerp de deur uit doet. Wanneer hem een paar jaar later wordt gevraagd een stuk over de Romanovs te schrijven, doet hij een adembenemende ontdekking.

 

Peter d’Hamecourt. Rusland in oorlog 2. Met zichzelf en de wereld –MH17 slachtoffer van Poetins oorlog. Conserve
In Rusland in oorlog deel 1 (september 2013 – juli 2014) hebben we laten zien hoe president Vladimir Poetin binnen een jaar de gijzelaar werd van zijn eigen propagandamachine. De ambities van de president erkenning te zoeken voor de status van Rusland als wereldmacht heeft al vele duizenden doden geëist in wat hij noemt Novorossija, het nieuwe Rusland, en wat de wereld ziet als twee oostelijke provincies van de soevereine staat Oekraïne. De Russische burger leeft verder in een op hol geslagen staatsmachine die dagelijks een lawine van haat uitspuwt tegen het Westen. De Koude Oorlog Poetin-stijl heeft gevaarlijke warme trekjes gekregen kunnen we in dit deel 2 laten zien. Ondertussen wordt onderzocht wie het toestel van MH17 op 17 juli 2014 met 298 passagiers onder wie 196 Nederlanders met een Bukraket heeft neergehaald. Sterke vermoedens wijzen in de richting van de door Rusland gesteunde separatisten.

 

Gajto Gazdanov. Nachtwegen. Lebowski
Tweede roman in Nederlandse vertaling die Cossee en Lebowski samen van Gajto Gazdanov uitgeven: een roman geinspireerd op de avonturen van Gazdanov die in de jaren dertig als taxichauffeur werkte in Parijs.
Een uit Rusland gevluchte taxichauffeur toont ons aan de hand van zijn nachtelijke taxiritten in Parijs de kosmos der mensheid: de brute en de zachtmoedige, de zoekende en de verliefde, de Russen in ballingschap en de nachtvlinders van de Franse hoofdstad. ‘En toen ik bij het ochtendgloren van die dag thuiskwam dacht ik aan de nachtwegen, en aan de vaag alarmerende gedachte van al die laatste jaren, aan de machtige woordeloze luchtstroom die mijn weg had gekruist in dat omineuze en fantasmagorische Parijs – en die ongerijmde en mij vreemde tragedies met zich meebracht, en ik begreep dat ik alles in het vervolg met andere ogen zou zien.’ Vertaling: Arie van der Ent.

Vorig artikel Mama’s taal
Volgend artikel Helios lens

Maart 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!