Helios lens

Mrt 7, 2015
© NDR
© NDR

Fotograaf Niels De Rocker vertelt over zijn Russische lievelingslens.

‘De Helios 44M 58mm F2 heb ik altijd in mijn camera rugzak zitten, ik gebruik hem vaak voor natuurfotografie. Ik heb deze lens vorig jaar ontdekt in een nieuwsartikel over Russisch fotograaf Alexey Kljatov die ijskristallen fotografeert met behulp van een omgekeerde Helios 44M gemonteerd op een compact camera, na wat opzoekwerk over deze lens heb ik ontdekt dat die op verschillende manieren heel creatief gebruikt kan worden.


De Helios lens zorgt voor een schilderachtig effect in de achtergrond. © NDR

Na deze ontdekking heb ik er meteen een paar gekocht via een tweedehands site. De eerste indrukken waren stevigheid en éénvoud! Deze lens is enorm robuust gemaakt, puur metaal en glas. Deze is in staat om foto’s een unieke sfeer te geven, iets wat met moderne lenzen bijna niet meer mogelijk is door de betere constructie. Wat Helios betreft, alles wat uit focus is wordt vervormd op een bijzondere manier. De lens is ook gemakkelijk te converteren om te kunnen passen op verschillende moderne cameras, of zelfs volledig om te bouwen! Dit is allemaal mogelijk dankzij de eenvoudige constructie.

De enige nadelen van deze lens zijn dat je wat doe-het zelf handigheid nodig hebt om hem te monteren op een moderne spiegelreflex camera en dat alle instellingen moeten manueel gebeuren.


Een Helios focus tilt lens die Niels zelf heeft gemaakt. © NDR

Voor de rest niks dan voordelen:

  • zo stevig als een tank
  • creatief werken
  • je leert handmatig je camera in te stellen
  • scherpstellen verloopt vloeiend en aangenaam
  • mooie unieke achtergronden op foto’s
  • scherpte
  • goedkoop, max 30€
  • mogelijkheid tot aanpassen als je een doe-het-zelver bent

Behalve deze Helios 44M bezit ik nog een KZM TAIR 3S (300mm F4), Helios 35mm F2.8, Helios 135mm F2.8. Ik zie ze meer als verzamelobjecten, maar uiteraard heeft elke lens unieke eigenschappen en een fotograaf heeft er nooit genoeg. Op mijn verlanglijstje staan nog MIR, Jupiter en TAIR 11A. Ik denk, dat oude Russische lenzen bijzondere eigenschappen hebben die in creatief werk omgezet kunnen worden.’

Vorig artikel Boekenweek met ‘Spasibo’
Volgend artikel Surrealistisch hart

Juni 2023

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!