Youth Symphony Orchestra of Russia o.l.v. Yuri Bashmet

Okt 9, 2016

Youth Symphony Orchestra of Russia maakt zich op voor zijn tweede internationale tournee met concerten in St. Petersburg, Moskou, Amsterdam, Milaan en Wenen.

Ze vertolken Russische muziek met meesterwerken als Tsjaikovski’s Vijfde Symfonie en het altvioolconcerto van Roman Ledenev met Yuri Bashmet als solist. Speciaal voor deze tour schrijft Alexander Tchaikovsky, een van Ruslands meest vooraanstaande hedendaagse componisten, een nieuwe Serenade.

Youth Symphony Orchestra of Russia, onder leiding van maestro Yuri Bashmet, werd opgericht in 2012. Het orkest werd samengesteld uit deelnemers aan een nationale, Klassieke Muziekwedstrijd en is daarmee een unicum in de Russische muziekgeschiedenis.

Gedurende zeven maanden werden in alle Russische districten voorrondes gehouden; 1500 kinderen uit muziekscholen, kunstscholen en academies presenteerden zich. De finalisten werden uitgenodigd om masterclasses te volgen bij toonaangevende musici en samen met hen het debuutconcert van het orkest te verzorgen.

Het Youth Symphony Orchestra of Russia debuteerde op 28 en 29 november 2012 in Sochi waar het door pers en publiek met groot enthousiasme onthaald werd. Aangemoedigd door dit succes ontstond het idee om dit project te bestendigen om zodoende het belang van degelijk muziekonderwijs en de culturele vorming van kinderen onder de aandacht te brengen.

Tegelijkertijd werden jonge musici en hun leerkrachten de mogelijkheid te geven om ervaring op te doen in een professionele context.

De selectie van een tweede groep orkestmusici begon vanaf april 2013, in het oosten van Rusland in de stad Khabarovsk, gevolgd door maandenlange audities door heel Rusland. Eind oktober 2013 verzamelde het hele orkest voor repetities in Moskou waarna het voor het eerst toerde langs verschillende steden, met concerten in de grote zaal van het Conservatorium van Moskou, in Nizhnij Novgorod, Perm en Jekaterinenburg.

In februari 2014 was het Youth Symphony Orchestra of Russia te horen op de slotceremonie van de XXII Olympische Winterspelen in Sochi. Solisten waren Yuri Bashmet en de in Brussel wonende violiste Tatiana Samouil. Het jeugdorkest had als enig symfonisch orkest de eer op te treden op de vier ceremonies van de Winterspelen en de Paralympische Spelen.

Yuri Bashmet onderstreept het belang van dit jeugdorkest: 'Such experience by the young musicians to perform together with seasoned artists on one stage is very important for professional development because it gives a strong incentive to further education and improvement in their own skills. And so this trip is all the more important as the children will learn to communicate on professional issues, understand all the features of a tour life of an orchestra, begin to realize that a 'creative team' is not just mere words but a community of professionals.'

Wanneer
8 november, 20:15

Waar
Koninklijk Concertgebouw, Grote zaal
Concertgebouwplein 10
1071 LN Amsterdam

Tickets
Vanaf € 29,50
Te bestellen op www.concertgebouw.nl

Vorig artikel Sofya Demskaya. Teutoonse ruïnes in Kaliningrad
Volgend artikel Met de Lada naar Tsjaikovski

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!