Waar zijn de vrouwen in Boris Godoenov?

Jul 14, 2020
Scene uit opera 'Boris Godoenov' © Mariinsky Theatre
Scene uit opera 'Boris Godoenov' © Mariinsky Theatre

In de huidige operapraktijk wint de originele versie van Moessorgski's ‘Boris Godoenov’ veld. De voorkeur van regisseurs voor de eerste versie confronteert ons met het probleem waarvoor het selectiecomité van de Keizerlijke Theaters ooit waarschuwde: het is een opera zonder vrouwen. Moessorgski reageerde op de kritiek met de toevoeging van het personage van Marina Mniszek. Vanuit onze hedendaagse sociale en politieke waarden komt het gebrek aan elke vorm van vrouwelijke agency in een historisch drama als problematisch over. Een nieuwe kritische focus op het personage van Marina Mniszek - dat vandaag vaker wordt geschrapt dan ernstig genomen - vormt meteen een aanleiding om de rol van vrouwen in het politieke proces van de Tijd der Troebelen te herdenken. Eens te meer blijkt hoe diepgaand Moessorgski's reflectie op de geschiedenis wel was. De moderne receptie maakt ook duidelijk dat de ontstaansgeschiedenis van Moessorgski's meesterwerk nog altijd onvolledig en bevooroordeeld wordt begrepen en correctie nodig heeft.

Francis MaesOver Francis Maes
Professor Francis Maes doctoreerde in de musicologie en doceert aan de UGent. Hij was artistiek directeur van het Festival van Vlaanderen voor verschillende de afdelingen en schreef o.a. een studie over de geschiedenis van de Russische muziek. In 2019 publiceert hij Een geschiedenis van de Europese muziek tot 1900 (Academia Press).

Praktisch:
Tijd: dinsdag 25 augustus om 16.00u
Plaats: online lezing via Zoom
Gratis, registratie is verplicht. Na  registratie krijgt u een link naar de online-lezing met uw persoonlijke inloggegevens.

Registratie

Vorig artikel Verzamelen!
Volgend artikel ‘Tarantas’ – eerste Russische road movie roman uit de XIX eeuw van Vladimir Sollogoeb

Juli 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!