‘Tarantas’ – eerste Russische road movie roman uit de XIX eeuw van Vladimir Sollogoeb

Jul 14, 2020
Afbeelding uit de Russische editie van 'Tarantas' (1845)
Afbeelding uit de Russische editie van 'Tarantas' (1845)

Rond 1850 is de moderne Russische literatuur geboren. Het land heeft net zijn Zilveren Periode achter de rug met zo maar eventjes drie grote namen : Poesjkin, Lermontov en Gogol. Die drie grootheden overschaduwen alle andere medespelers. In 1845 verschijnt de roman Tarantas van Vladimir Sollogoeb. Hij is de auteur van één boek gebleven. Merkwaardig genoeg behoort het niet tot de Russische canon, maar het is een interessant, intrigerend en leerrijk boek, dat het verdient aan de vergetelheid onttrokken te worden. De roman brengt de road movie van twee Russen die van Moskou naar Kazan trekken (700 km oostwaarts) en onderweg ruimschoots de tijd hebben om te praten (iets wat Russen graag doen). De ene is een jonge Rus, net terug uit het buitenland (waar hij natuurlijk al zijn geld er heeft doorgedraaid), en de oudere dorpsgenoot, de traditionele, patriarchale Oblomov. Ze zijn in een discussie verwikkeld over hoe het verder moet met Rusland : moet het land zijn eigen weg gaan (vindt de oude patriarch) of moet het de weg van het Westen gaan (denkt de jonge man). Het is de eerste roman in de Russische literatuur waar het probleem van de slavofilie (= Rusland moet zichzelf zijn en niet het Westen na-apen) openlijk behandeld wordt. 
De lezing trekt de roman open in een ruimer kader van de grote cultuurhistorische vragen waar Rusland mee geplaagd zit.

Emmanuel WaegemansOver Emmanuel Waegemans
Emmanuel Waegemans (° 1951) is emeritus-hoogleraar aan de KU Leuven, waar hij Russische literatuur en cultuur doceerde. Naast zijn academische carrière – met als zwaartepunten geschiedenis Russische literatuur, betrekkingen Rusland-Nederlanden, 18e eeuw, Peter de Grote, Catherina de Grote, bibliografie – heeft Emmanuel Waegemans ook toegelegd op literaire vertalingen van waardevol, maar minder bekend literair werk uit Rusland. Publiceerde veel over de betrekkingen tussen Rusland en de Nederlanden. 

Praktisch:
Tijd: dinsdag 1 september om 16.00u
Plaats: online lezing via Zoom
Gratis, registratie is verplicht. Na  registratie krijgt u een link naar de online-lezing met uw persoonlijke inloggegevens.

Registratie

Vorig artikel Waar zijn de vrouwen in Boris Godoenov?
Volgend artikel Een virtuele reis door Russische kunst en cultuur. Drie online-lezingen

Juli 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!