Vredestocht 9 mei

Feb 22, 2019
De bevrijding van Arnhem © indebuurt.nl, Gelders archief
De bevrijding van Arnhem © indebuurt.nl, Gelders archief

Op 9 mei organiseert Rusland & Oost-Europa Academie onder het motto van 'Vrijheid van, vrede voor Europa en Rusland' in Arnhem een Vredestocht en een Vredesconcert. 

Motto: vrijheid & vrede
Onder het motto 'Vrijheid van, vrede voor Europa en Rusland' willen we in een periode van grote spanning tussen het Westen en Rusland op 9 mei 2019  een statement maken om de impasse te doorbreken en een brug te bouwen tussen Oost en West.

Brug tussen Oost- en West-Europa
Arnhem is een bruggenstad aan de Rijn en bij de Slag om Arnhem hebben veel geallieerden (Engelsen, Amerikanen en Polen) voor de vrede en vrijheid gevochten. De andere grote bevrijder van Europa, de Sovjet-Unie, heeft de laatste jaren in Europa steeds minder aandacht gekregen. De meeste Nederlanders weten niet meer wat de Sovjet-Unie met zijn circa 28 miljoen doden voor de bevrijding van Europa betekend heeft. Een vredestocht zou kunnen bijdragen aan een betere verhouding tussen Rusland en het Westen en de nadruk kunnen leggen op wat we gemeenschappelijk hebben.

Vredestocht 9 mei 2019
We nodigen Russen en voormalige Sovjetburgers die in Nederland wonen uit om op 9 mei 2019 in 16.00 uur mee te doen en, samen met de Nederlandse bevolking, in Arnhem over de Rijnkade te lopen, van de Nelson Mandelabrug naar de John Frostbrug, wel of niet met een bordje van uw dierbaren die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Vredesconcert 9 mei 2019
Na de tocht volgt een concert met onder meer het 12-koppige Russisch-orthodoxe koor Zlatoust ('Gouden Stem') onder leiding van dirigent Mikhail Borodyanski, dat speciaal overkomt uit Moskou en de jonge, Nederlandse toppianist Martin Oei. Kijk hier voor het programma en kaarten voor het Vredesconcert.

 'Wacht op mij'
Wilt u  meer weten over hoe in Rusland op 9 mei de oorlog wordt herdacht en de vrijheid gevierd? Lees het artikel Zjidi menja ('Wacht op mij') van de oprichter van de Rusland & Oost-Europa Academie, Marie-Thérèse ter Haar, over mensen die in de oorlog hun familie of verwante kwijtraakten.

De volgende programma's en films zijn ook zeer de moeite waard:

Aanmelden
Natuurlijk hopen we dat vele inwoners van de voormalige Sovjet-Unie samen met Nederlanders samen in Arnhem door de stad willen lopen voor voor vrijheid en vrede. In verband met de organisatie van de vredestocht en het cultureel programma, zouden we het erg fijn vinden als u zich van tevoren aan zou willen melden. Dit kan door een mailtje te sturen naar info@ruslandacademie.nl met de tekst 'Aanmelden vredestocht'. Wij zullen u dan op de hoogte houden van de tocht en het avondprogramma.

Steun Vredesdag
'9 mei 2019: Vrijheid van, vrede voor Europa en Rusland' wordt breed gedragen: hier vindt u lijst van organisaties die dit vredesinitiatief steunen op onze website gezet. Wilt u ook uw steentje bijdragen? Laat het ons weten.

Vredestocht
Wanneer: 9 mei, 16:00
Waar: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem

Vredesconcert
Wanneer: 9 mei, 20:00-22:00
Waar: Musis, Velperbinnensingel 15, 6811 BP Arnhem
Prijs: € 29,50

Vorig artikel Road trip naar Toeva, 6
Volgend artikel Road trip uit Toeva, 7

Augustus 2019

23 Feb - 03 Sep
 

Onze partner

Russisch leren

Lesexpres Russisch, dr. Bart-Jan Hommes