Road trip uit Toeva, 7

Feb 25, 2019
Gedenkplaats aan bergpas
Gedenkplaats aan bergpas

Hoewel we vooraf geen routeschema opstelden, voelt het aan alsof we “vertraging” hebben opgelopen. Vandaag kunnen we best wat extra kilometers overbruggen: minder frequent stoppen dus. Toch kunnen we het niet laten bij de eerste bergpas halt te houden. Aan deze bergpas een gedenkplaats. Is ze boeddhistisch, sjamanistisch, beide? Geen idee. Wat ik wel weet, is dat de hond die in de omgeving van het monument ronddoolt het goed bekeken heeft. De offerandes die de automobilisten aan het monument achterlaten, verzekeren hem van een overvloed aan voedsel.

Na het verlaten van Toeva rijden we al snel doorheen het Yellowstone van Rusland: Ergaki. Hoewel we hier graag langere tijd zouden doorbrengen, wordt het voor ons een vanop een afstand bekijken.

Net als op de heenweg laten we ook nu Abakan links liggen. Oksana heeft al veel gehoord over Krasnojarsk en het nationaal park Stolby. Ze wil beide op de terugweg bezoeken. Onze intentie het traject Kyzyl-Krasnojarsk op één dag af te leggen, blijkt te hoog gegrepen. We overnachten een korte nacht in een anoniem hotel.

Ergaki
Vergezicht op de “Slapende Sayan” in Ergaki. In zijn onmiddellijke nabijheid hangt een rotsblok in een fragiel evenwicht. Als de mens het evenwicht van de natuur verstoort, zal dit rotsblok in het vlakbije meer kantelen. De daarbij opspattende waterdruppels ontwaken de over de Sayan (bergketen) wakende slapende man. Vervolgens zal hij orde op zaken stellen.

Eens we Krasnojarsk naderen, heeft Oksana liever dat ik het stuur overneem: “Jij kent de stad”. De wegwijzers naar de van een bezoekerscentrum en kabelliften voorziene hoofdingang tot Stolby doen me even twijfelen. Toch rijden we, mijn gevoel volgend, recht op de vorig jaar gebruikte alternatieve toegang af. Stolby is een van de oudste natuurreservaten van Rusland. Van zijn oppervlakte van 47 000 hectares is slechts een beperkt deel toegankelijk voor het publiek.

Wanneer wij ons omwille van de invallende duisternis spoeden Stolby te verlaten, kruisen we bezoekers die het park op dit late vrijdagavonduur nog intrekken. Soms in groep, soms enkelingen. Meestal jongeren. Slaapzak, tent, slaapmatje, proviand, gitaar, … Die maken er een kampeerweekend van. Een van de enkelingen, een zwaar beladen meisje van begin de twintig, spreken we aan. “Wat ga je daar doen?” “Gewoon genieten van het bos, van de natuur.” Nog niet bekomen van de verbazing bij zoveel lef – er staan overal bordjes op te letten voor de beren, het is bijna pikdonker – kruisen we een koppel van middelbare leeftijd dat zonder enige bagage de bergen intrekt. Hebben die nog meer lef of zijn ze gewoon dom?

Tijdens ons avondmaal zoeken en boeken we een appartement in het centrum van Krasnojarsk. Eens daar geïnstalleerd trekken we erop uit voor een nachtwandeling. De stad kennende speel ik voor het eerst gids in Rusland, voor een Russin nog wel. 

Stolby
Stolby

Jonge vrouwen lopen helemaal alleen op straat. Ik herinner me hoe verbaasd mijn Amerikaanse gasten waren toen ze in Roeselare merkten dat meisjes hier 's avonds nog alleen op straat vertoeven. Voor hen de indicatie dat België wel een veilig land moet zijn. 

Het is drie uur 's ochtend maar toch willen we nog niet slapen gaan. Morgen is het de jaarlijkse stadsfeestdag en aan de voorbereidingen zal nog de hele nacht de laatste hand worden gelegd. Beiden vinden we het leuker die voorbereidingen te observeren dan de eigenlijke feestelijkheden mee te maken.

In een van de, voor alle verkeer door middel van dwars over de weg geplaatste vrachtwagens afgesloten straten zien we een man herhaaldelijk tegen een auto schoppen. Zodra diens alarm afgaat, onderbreekt de man zijn aanval. Wanneer het toeterende alarm stopt, hervat hij zijn trappen. Pas wanneer we hem dicht genaderd zijn, merken we zijn uniform. Een politieagent die een takeling probeert te vermijden – er mogen tijdens de feestelijkheden geen wagens in deze straat geparkeerd staan – door de eigenaar van de wagen wakker te schudden.

Stolby
Stolby

Tekst en foto's: Lieven Vandenhole

Lees het Dagboek uit Rusland

Vorig artikel Vredestocht 9 mei
Volgend artikel Road trip uit Toeva, 8

Ons steunen

Januari 2020