Violist Roby Lakatos: Russische nostalgie in zigeunerstijl 

Apr 19, 2019
© www.roby-lakatos.com
© www.roby-lakatos.com

Op 30 april treedt de Hongaarse violist-virtuoos Roby Lakatos op in Chateau de l'Enclos in Geer. Daar brengt hij een eigen overzicht van de Russische en Sovjet-muziekgeschiedenis.

In zijn programma klinken nummers zoals de ‘Podmoskovnyje vechera’ of het muziekthema uit de Sovjet-cultserie “17 ogenblikken van de lente” onverwacht en vindingrijk  – Lakatos is beroemd voor zijn talent om verschillende stijlen te vermengen met zigeunermuziek. Als professionele jazzmuzikant is hij thuis in improvisaties en weet hij de grenzen te wissen tussen het podium en zijn toeschouwers, die telkens weer huilen, lachen, zingen en dansen op de tonen van zijn viool.

Een van de redenen waarom Lakatos bij zijn publiek nauw aan het hart ligt, is waarschijnlijk dat zijn inspiratie wortelt in de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, toen de oude wereld langzaam verdween, en de nieuwe nog te jong was om te begrijpen wat komen zou. De straffe muzikale cocktail van pijn van verlies, maar ook van hoop op een betere toekomst, laat niemand onverschillig.

Lakatos is een van de artiesten op de culturele agenda van Chateau de l’Enclos die de hoogste verwachtingen schept. Dit historisch hotel in een gebouw uit 1721 organiseert al vier jaar wekelijks evenementen met een intelligente invalshoek. Zijn interieurs met scharlakenrood fluweel en antieke meubels bieden een gesofisticeerde omgeving aan optredens van een avant-garde straattheater tot een klassieke pianist of een jazzband. Het is ook een populaire locatie voor gekostumeerde rondleidingen en historische reconstructies.

“Ik streef ernaar om een culturele ruimte te creëren voor het brede publiek,” vertelt de eigenares en uitbaatster van het hotel, de Russische Irina Kazakova. “Nietzsche zei: “Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn”. Maar tegelijkertijd wil ik minstens ook wat van mijn eigen cultuur kunnen doorgeven aan mijn kinderen, zodat ze de pracht  leren kennen die ik ken. Daarom weerklinken bij ons regelmatig Russische componisten. Dankzij onze concerten ontdekte mijn zoon Rachmaninov bijvoorbeeld dat hij zelf ook graag piano speelt. Het is voor ons ook principieel dat kinderen altijd gratis binnen mogen. En wie van ver komt, kan hier overnachten en lekker eten, want het blijft  een hotel! Iedereen is van harte welkom!”

Chateau de l'Enclos © Jerry Weidema

Roby Lakatos (viool), Pal Szamora (viool), Leo Ullmann (viool), Gabor Ladanyi (gitaar), Jeno Lisztes (cimbalen), Guillaume Chevalier (basgitaar), Robert Szakcsi Lakatos (piano)

Datum: 30 april, 20:00 uur
Locatie: Rue de l'Enclos 6, 4254 Geer
Tickets: € 25 / studenten € 12,5 / kinderen – gratis
Reserveren: tel. 0485943320

Chateau de l'Enclos op Facebook
chateaudelenclos.com

Tekst: Ekaterina Verhees
Foto Chateau de l'Enclos © Jerry Weidema​

Vorig artikel Platonov – Matthias Van de brul
Volgend artikel Winterse woorden en dingen

November 2021

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!