Vesna warmt Brussel op

Dec 8, 2015

Veronika Bulycheva en Stéphanie Acquette van het Frans-Russische duo Vesna (‘Lente’) mengen talen en genres, experimenteren met tradities, spelen met filosofie en wissen zo de grenzen tussen hen en hun publiek. Iedereen is een ster in hun show en iedereen doet eraan mee, dat kon Spasibo zelf beleven tijdens hun concert op 5 december in Brussel.

‘Wodka, wodka, wodka’, roept een groepje studenten uit in het Brusselse cafeetje Wiel’s Renard Noir. ‘Spokoinoy nochi’ (‘slaapwel’), reageert een dame met een licht accent aan een andere kant van de zaal. Er is geen vrije plaats meer om te staan. De ramen zijn beslagen en iedereen blijkt een woordje Russisch te kennen na een uur naar Vesna geluisterd te hebben.


Stéphanie Acquette.

‘Ya ne veryu v zlo da i ne khochetsa’ (‘Ik geloof niet in de ellende en ik wil het ook niet’), zingt bassiste Stéphanie Acquette. Ze verhuisde van Nord-Pas-de-Calais naar Parijs met de droom om een professionele muzikante te worden. In de multiculturele kookpot van de Franse hoofdstad werd haar muzikale visie duidelijker: ze trok in de Oost-Europese richting van romances, zigeuners en Slavische melancholie. Zo is ook ‘Vesna’ geboren. Nu spreekt en zingt de Franse vlot Russisch – dat heeft ze geleerd met als enige bedoeling om zich te ontwikkelen als muzikante.

‘Une fois, autre fois i estsjo mnogo-mnogo fois’. Stéphanie jongleert met de talen en becommentarieert met droge humor de inhoud van sommige bekende nummers, zoals de ‘moeilijke situatie’ van een vrouw, die op een getrouwde man verliefd wordt in ‘A ya lyublyu zhenatogo’.


Veronika Bulycheva.

De oprichtster van het duo, gitariste Veronika Bulycheva, komt uit hetzelfde stadje Votkinsk in de Oeral waar Tsjaikovskij was geboren. Dat ze een gediplomeerde leerkracht is, voel je aan hoe gemakkelijk ze de zaal leidt. Je hoort dat ze klassieke zang studeerde en ze laat je merken dat ze ook jazzgitaar onder de knie heeft.

Ze is verhuisd naar Frankrijk in 1992 en daar bracht ze acht albums uit: ‘De ene noemde trouwens ook Spasibo’, merkt Veronika verrast op. Haar rijke muzikale achtergrond telt nog een ander eigen project Mamouchka en ze werkte bovendien samen met een aantal gerenommeerde muzikanten zoals Greg Cohen (Tom Waits) of Félix Sabal-Lecco (Sting, Prince, Peter Gabriel). Vandaag wijdt ze al haar energie en kracht aan Vesna, dat ondertussen al drie jaar bestaat.

‘Wat gaan we verder zingen?’, vraagt stiltjes Stéphanie aan Veronika. ‘Ik weet het niet’, fluistert Veronika terwijl ze haar gitaar stemt. Vervolgens tapt ze weer moppen en leert ze het publiek in het juiste tempo ‘Ka-za-chok’ te zingen.


Het concert van Vesna werd begeleid met een geïmproviseerde trommel.

‘Ik trad overal op, zelfs in gekkenhuizen en in gevangenissen. De muren bepalen altijd hoe mensen zich voelen’, zegt Veronika. ‘Een artiest moet daarmee rekening houden: voordat je de sfeer kunt veranderen, moet je haar eerst goed begrijpen.’ Deze avond zoekt Vesna de ideale balans tussen de melancholie van eigen nummers en het enthousiasme van bekende volksliedjes.

De sfeer verandert heel snel onder hun begeleiding. Een rustige dame van rond de vijftig hinnikt opeens zoals een paard. Veronika kakelt zoals een ervaren countryrock-ster, terwijl haar vingers al een nieuw liedje zoeken tussen de snaren. Haar anekdotes doen mensen lachen en samen met Stéphanie’s ondersteuning helpen ze het ijs te breken in de zaal of beter: het te doen smelten. Er verschijnt een vrijwilliger die hen met een geïmproviseerde trommel gemaakt van een dienblad begeleidt. Nog een dame geeft de foto’s door van een Vesna-fan ergens in Zwitserland. Twee kleine meisje vertrekken met hun mama’s omdat het te laat wordt, maar na een speciaal afscheidsnummer dat Vesna voor hen speelt, keren ze na drie minuten terug. Men loopt niet weg, als de ‘Lente’ eraan komt.

‘Vesna’ online: www.vesna-music.com

Ekaterina Verhees

Vorig artikel Pauline Michgelsen, 'Portret van Rusland'
Volgend artikel Russische Nieuwjaarskomedies in Kinepolis

Maart 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!