Totaal dictee – 2019

Mrt 30, 2019

Op 13 april heeft de vierde Belgische editie van het Totaal dictee plaats in het Russisch Cultureel en Wetenschappelijk Centrum in Brussel. In Rusland bestaat deze nationale spellingwedstrijd al 15 jaar. Vergelijkbaar met het Groot Dictee der Nederlandse Taal heeft het zijn eigen succesformule ontwikkeld. 

Elk jaar wordt een van de bekendste hedendaagse Russische auteurs uitgenodigd om de tekst van het dictee te schrijven. Zo blijft de lat van de schrijftaal hoog liggen, en krijgt het dictee dankzij de aanwezigheid van de schrijvers steeds meer publiek. Onder andere Boris Stroegatski, Dmitri Bykov, Zakhar Prilepin, Dina Roebina, Aleksej Ivanov, Leonid Joezefovitsj, Andrej Oesatsjov, Jevgeni Vodolazkin en Guzel Jachina waren al te gast. Dit jaar zullen de deelnemers zich door de metaforen en bijzinnen van schrijver en literair criticus Pavel Basinskij moeten wringen, die bekend staat voor zijn onderzoek naar het werk van Lev Tolstoj.

Het Totaal dictee is een jaarlijks educatief evenement. Het doel is om te tonen dat het belangrijk is om een taal zo goed mogelijk te beheersen, om mensen ervan te overtuigen dat Russisch een moeilijke maar leuke en nuttige bezigheid is, en om alle geïnteresseerden samen te brengen, ongeacht of ze de taal al dan niet goed kennen of beter willen leren. Het is een sociaal project dat door vrijwilligers wordt gerealiseerd. De oprichter is het fonds ‘Totaal dictee’ in Novosibirsk. "Juist schrijven is hip!" ("Писать грамотно - модно!") is het motto van het dictee.

Wanneer: 13 april, 13:00 - 15:00
Waar: Russisch Cultureel en Wetenschappelijk Centrum
Rue du Méridien, 21, 1210 Brussel
Deelname is gratis
Verplichte registratie: https://totaldict.ru/brussel/?city=23124#/stages

Volg het Totaal dictee in Brussel op Facebook

Het dictee online schrijven: https://totaldict.ru/online/

Lees ook: "Totaal dictee is een belonende ervaring"

Vorig artikel Test Russisch als vreemde taal
Volgend artikel Jevgeni Vodolazkin – Het groen van de laurier

Juli 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!