Tomsk-7

Aug 17, 2018
Vlaggemast op het Leninplein, Tomsk
Vlaggemast op het Leninplein, Tomsk

Hoe graag ik ook in deze stad vertoef, toch is het niet de zevende keer dat ik hem bezoek. De zeven staat ook niet voor een zevende treinstation. 

Russen houden ervan nummers te geven. Waar een school bij ons een naam draagt als St-Barbaracollege, Sint-Jozefinstituut of Koninklijk Atheneum worden scholen in Rusland enkel benoemd door een cijfer: school 53 bijvoorbeeld. Hetzelfde gebeurt met ZATO's - gesloten steden. ZATO Tomsk-7 of Seversk bevindt zich nabij Tomsk. De status van gesloten stad is in het geval van Seversk te wijten aan de nucleaire opwerkingsactiviteit en de grootschalige opslag van radioactief materiaal.

Van radioactief materiaal naar luchtiger materiaal: bier. De brouwerij van Tomsk is een van de grotere van Rusland. Ze werd in 1876 opgericht door de Duitser Karl Krüger en heeft nu een jaarlijkse omzet van 1,6 miljoen hectoliter bier en meer dan 400 duizend hectoliter alcoholvrije dranken als water en kvas. In de brouwerij werken meer dan 700 mensen.  

Park achter de brouwerij
Park achter de brouwerij

Tomsk wordt door sommige Russen een stadsmuseum genoemd, een gevoel zoals wij dat hebben met Brugge. De hoeveelheid historische – veelal houten – gebouwen is inderdaad overweldigend. 

Hoewel ik hier en daar een geafficheerd gesubsidieerde renovatie zie, vrees ik voor de toekomst van de houten huizen. Velen leiden aan de typerende ziekte scheef te zakken. Ook brand blijft een belangrijke oorzaak van hun verdwijnen. De boodschap is dus niet te lang te wachten Tomsk te bezoeken!

Tekst en foto’s: Lieven Vandenhole

Lees het Dagboek uit Rusland

Vorig artikel Riga
Volgend artikel Taxi

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!