Taxi

Aug 20, 2018
Yandex taxi
Yandex taxi

Ik wacht al meer dan een uur aan de bushalte. Bussen zouden tot 1 uur 's nachts rijden. Toen ik om 23 uur begon te wachten, passeerde er nog af en toe een bus, zij het nooit de juiste. De laatste bus ruim een half uur geleden. Misschien kan ik beter nog eens vragen hoe laat bussen hier rijden? De jongeman die ik aanspreek, kan op zijn smartphone in real time volgen waar mijn bus zich bevindt. Er komt er geen meer. 

Ik denk dat hij mijn ontreddering ziet. Ik ben te lang blijven hangen in Novosibirsk.

Hoe geraak ik thuis in Akademgorodok, toch een grote 25 kilometer veraf. Hij stelt voor een taxi te regelen en toont me hoe makkelijk dit kan met de Yandex.Taxi applicatie die overal in Rusland te gebruiken zou zijn. Eens thuis moet ik die zeker installeren.

Nog geen vijf minuten later, zit ik in een taxi. Toch raar hoe mensen steeds het gevoel hebben te moeten spreken. De taalbarrière is een goed excuus om stilzwijgend de rit af te leggen. Bij aankomst aan het studentenverblijf ga ik echter de mist in. Veel beter dan ik dacht het te kunnen, leg ik de taxichauffeur de laatste paar honderd meter weg uit. Ook hij is verrast en looft mijn Russisch. 

Het weigeren van een fooi is een delicate aangelegenheid. Doe je het op de verkeerde manier dan wordt het een belediging voor diegene die wenst te tippen. Ik ben 552 roebel verschuldigd en geef er hem 600. Hij staat erop me 50 roebel terug te geven. Het zijn niet de woorden die het hem doen – “Neem het, neem het, neem het, ….” – maar wel de lichaamstaal. Niet van “Ik wil je fooi niet” maar wel van “We zijn samen op weg geweest, ik was in jouw ogen misschien een goede chauffeur, jij in de mijne een goede klant”.

Tekst en foto: Lieven Vandenhole

Lees het Dagboek uit Rusland

Vorig artikel Tomsk-7
Volgend artikel Aantekeningen uit het dodenhuis – Fjodor Dostojevski

Ons steunen

Mei 2020