Toergenjev-salon: Een maand op het land

Jan 12, 2018
Ilya Repin, 'Portret van Ivan Sergejevitsj Toergenjev', 1874, fragment
Ilya Repin, 'Portret van Ivan Sergejevitsj Toergenjev', 1874, fragment

Op 21 januari leest de Belgische Toergenjev-vereniging 'Een maand op het land' samen.

In het toneelstuk 'Een maand op het land' (1850) omschrijft Ivan Sergejevitsj Toergenjev een liefdesvierkant. Met deze familiedrama geeft de klassieker een scherpzinnig inzicht zowel in de relatiepsychologie als in de Russische mentaliteit en samenleving.

Fragment uit 'Een maand op het land' (vertaling: Karel van het Reve):

‘Natalja Petrowna:
Nu is alles duidelijk, die kinderen houden van elkaar. Nou ja, des te beter. Ik hoop dat ze gelukkig worden! En ik, ik dacht nog wel: Wat doe ik toch? Ik wil een arm meisje uithuwelijken aan een oude man! Ik, ik jaloers op Wera? Ben ik dan verliefd op hem? Je bent verliefd, ongelukkige! Hoe het gebeurd is weet ik niet, net of ze me vergif hebben gegeven. Opeens is alles kapot, uiteengeblazen. Hij is bang voor me. Iedereen is bang voor me. Wat moet hij met iemand als ik? Hij is jong, en zij is jong. En ik? Wat zou hij aan mij kunnen vinden? Ze zijn allebei dom, zoals Rakitin zegt. Ik haat die muggenzifter! En Arkadi, mijn goedgelovige, brave Arkadi! O God, o God, laat me doodgaan!’

Voertaal: Russisch

21 januari, 17:00
Librebook
Chaussée de Wavre 128, 1050 Bruxelles

Lees over de bespreking van Lentebeken.

Vorig artikel Russia Platform - CERISE lecture: Frank De Winne
Volgend artikel Felix & Fauve Vermeirsch: Debussy, Stravinsky, Prokofiev

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!