Tijd, 8

Mrt 12, 2018
Station Novosibirsk
Station Novosibirsk

Wanneer ik voor het eerst een trein neem in Rusland, vergis ik me schromelijk. De tijdstabel van alle langeafstandstreinen wordt weergegeven in Moskou-tijd. Hoewel ik weet dat het in Krasnojarsk later is dan in België (en dus ook dan in Moskou) slaag ik er toch in ervan overtuigd te zijn dat ik vier uur vroeger dan de Moskou tijd zal vertrekken en aankomen. Ik heb mijn ticket nog maar geboekt wanneer ik besef dat er iets niet klopt. Gelukkig kan ik het nog omruilen zij het met een “fikse boete" van 3 euro. Moraal van het verhaal was toen: je vergissen loont. Dankzij die vergissing kon ik een dag langer in “een” dorp vertoeven.

Deze keer zal een vergissing niet beloond worden. Op de uurtabel in het dienstgedeelte van de wagon, kan je het treintraject volgen. Niet enkel de haltes maar ook de tijden van aankomst en vertrek worden weergeven . De duur van de haltes is vooral belangrijk voor de rokers zodat zij weten wanneer ze er op het perron eentje kunnen roken. Volgens die tabel is de Novosibirsk-tijd één uur vroeger dan de Krasnojarsk-tijd. Als dit klopt, zal de trein terug vroeger vertrekken dan ik verwacht. De trein missen en een latere nemen is geen optie. Bij het boeken van de trein waren mijn mogelijkheden al beperkt. De eerstvolgende trein waarop er nog een plaatsje vrij was, brengt me niet meer op tijd terug in Krasnojarsk. Te laat aankomen in Krasnojarsk betekent nu niet dat ik een paar lessen zal missen, maar dat ik mijn vliegtuig naar Moskou (en dus ook het volgende naar België) niet meer haal. Mijn vliegtuig missen houdt dan weer in dat ik illegaal verblijf in Rusland want de einddatum van mijn studentenvisum valt samen met mijn vertrek.

Wetende dat ik rekening moet houden met eventuele tijdsverschillen, heb ik vooraf opgezocht of beide steden in dezelfde tijdszone liggen. Dit zou zo moeten zijn. Hanteert het spoor andere tijdszones? Ik controleer of vertrekkende treinen het station verlaten op het aangekondigde lokale vertrekuur en of dit overeenstemt met het uur dat mijn telefoon – ingesteld op Krasnojarsk-tijd - aangeeft. Na drie treinen durf ik zeker te zijn: Krasnojarsk-tijd en Novosibirsk-tijd zijn dezelfde.*

Stadsstrand
Stadsstrand

Onmiddellijk na aankomst op het appartementje dat ik huur, vertrek ik om rond te dolen in de stad. Iets meer dan dertig graden is me te warm om langdurig rond te tjokken. Zie ik daar aan de overkant van de Ob een stadsstrand? Hoewel de noodzakelijke uitrusting van een strandtoerist me ontbreekt, kan ik het niet laten me te nestelen in het zand. Wanneer een sloom stappende Aziatische Rus op slippers een paar meter van mij vandaan rochelt en spuwt in het zand, wou ik dat ik mijn T-shirt niet als strandhanddoek had gebruikt.

Al heel de dag zwermen ze boven ons samen. Helemaal onverwacht lossen ze eensklaps hun vracht. Niet zachtjes aan beginnend, nee het is meteen de volle lading. Iedereen grijpt zijn spullen om zich dan te reppen naar een mogelijke schuilplaats. Mijn schuilplekje: het afdak van het strandcafé. Een stortvlaag van een uur.

Op de terugweg word ik hard herinnerd aan wat ik de eerste dagen van mijn verblijf in Rusland al leerde. Tijdens en na een regenbui moet je je op het voetpad zo ver mogelijk van de rand van de weg houden. Deze wordt een ware rivier die heel hoog en ver kan opspatten door voorbijrijdende wagens.

* Van 26 oktober 2014 tot 24 juli 2016 was er een tijdsverschil van een uur tussen Krasnojarsk en Novosibirsk. De uurtabel in de wagon is dus nog niet aangepast aan de laatste tijdswijziging.

Tekst en foto’s: Lieven Vandenhole

Lees het Dagboek uit Rusland

Vorig artikel Goodbye Lenin, niet de film
Volgend artikel Politiek concert voor Russische presidentsverkiezingen

Maart 2023

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!