Samen slimmer

Mei 11, 2015
Taalcarrousel Russisch-Nederlands in Gent
Taalcarrousel Russisch-Nederlands in Gent

‘Spasibo’ trok op 9 mei, de Overwinningsdag, naar een taalcarrousel in Gent. Het opzet: nog enkele meningen noteren over het einde van de Tweede Werelddoorlog. Maar we lieten ons meeslepen door de spontane communicatie tussen twee volken en hebben er bijgeleerd over hoe de vrede draait.

Een droom van elke lesgever is dat zijn leerlingen zijn passie voor het vak delen. Zover dat een weekendochtend ze niet kan verhinderen om nog iets bij te leren, en dat de nieuwe kennis voldoende beloning is. Een droom van elke goeddoener is dat zijn initiatief met enthousiasme wordt ontvangen, en dat het uitkomt zoals het bedacht is geweest.

Centrum voor volwassenenonderwijs ‘Het Perspectief’ en volkshogeschool Vormingplus organiseren het taalcarrousel Russisch-Nederlands in Gent. Het is een geslaagd voorbeeld van de overwinning van leergierigheid en goede wil.

‘Ik had het zelf niet verwacht, dat het zo vol zou zijn’, geeft Filip De Geyter van ‘Het Perspectief‘ verrast toe. Een vijftigtal mensen vond redenen genoeg om een zaterdagochtend samen door te brengen, al babbelend in het Russisch en het Nederlands over alles in de wereld met de enige bedoeling om elkaar beter te begrijpen, elkaar te helpen, en overeen te komen. Geen enkele ambassadeur in de wereld draagt zijn missie zo oprecht als deze mensen die streven naar effectieve communicatie. Mensen met verschillende achtergronden, uit verschillende landen en van andere generaties. Zoiets zie je hoogstwaarschijnlijk in Star Trek, maar verwacht je niet meteen in je buurt.

Hoe socialer, hoe slimmer
Wetenschappers ontwikkelden een hypothese van het sociale brein: hoe groter de groepen zijn die kunnen samenwerken, hoe dikker het laagje grijze stof rond onze hersens wordt, dat ons eigenlijk intelligent maakt. Hoe groter het team, hoe slimmer zijn leden, vanuit evolutionair perspectief bezien...

‘Waar kan ik Nederlandse ondertitels vinden voor Russische films?’

‘Waarom smaakt het neusje van de zalm het best?’

‘Hoe kan dat in het Russisch zonder hulpwerkwoorden?’

‘Kan corruptie soms gezien worden als menselijkheid?’


‘En dan heb ik eindelijk de juiste frieten geproefd!’

Zowel Russische en Vlaamse deelnemers hebben blijkbaar al een anekdote te vertellen over de typisch Russische boekweitepap: ‘Dat beweegt, ik zal het niet eten!’ – ‘Mo baja, het smaakt’.

Over de Overwinningsdag wordt hier en daar ook heel kort gesproken. Er zijn zelfs een paar Sint-Jorislintjes te zien in de zaal. Niet iedereen zag de stilgevallen Armata-tank voor het Kremlin tijdens de paraderepetitie in Moskou. Wel is iedereen eens dat zo’n herdenkingsdag echt belangrijk is.

De herdenking betekent meer dan respect voor de dode. Daar zit ook een sleutel voor de betere toekomst van wie nog leeft. Dat herinnert ons, dat de grootste uitdaging van het mensdom geen overwinning is, wel een capaciteit om zijn problemen rond de tafel op te lossen. Ja, net precies zoals in het taalcarrousel.

Wilt u ook deelnemen? Het Russisch-Nederlandse taalcarrousel is nog open op 30 mei en 13 juni in ‘Het Perspectief’, Henleykaai 83, blok G, Gent.

Ekaterina Verhees

Vorig artikel Russische tv-reclame weerspiegelt tweesporensamenleving
Volgend artikel In het land van Poetin, vodka en norse vrouwtjes

Maart 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!