Oorlogsvrouwen

Nov 11, 2019

Nieuwe voorstelling van Karina Holla gaat in première in Amsterdam

Op 26 november gaat ‘Oorlogsvrouwen’ van Karina Holla in première in CC Amstel in Amsterdam. De voorstelling is gebaseerd op ‘De oorlog heeft geen vrouwengezicht’ van Svetlana Alexijevitsj, winnares van de Nobelprijs voor Literatuur 2015.

In samenwerking met regisseur Mette Bouhuijs en twee jonge zangers brengt Karina Holla ‘Oorlogsvrouwen’ in het theater. De Wit-Russische auteur Svetlana Alexijevitsj interviewde ruim driehonderd Russische vrouwen over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Vrouwen, vaak meisjes nog, die in 1941 de oorlog ingingen om hun land tegen Hitler te verdedigen. Partizanen, piloten van gevechtsvliegtuigen, mecaniciens en scherpschutters. In plaats van bruiden werden ze soldaten. Karina Holla vertelt hun verhaal. Het verhaal van onvoorstelbaar sterke vrouwen in onvoorstelbare omstandigheden.

In 2018 ontving Karina Holla de Theo d’Or voor haar rol in de voorstelling Romp van De Gemeenschap. In hetzelfde jaar ontmoette zij Svetlana Alexijevitsj, die persoonlijk toestemming gaf om haar werk, in de vertaling van Jan Robert Braat, te bewerken voor het theater. Het werk van Alexijevitsj is in de woorden van het Nobelprijscomité ‘een monument voor lijden en moed in onze tijd’.

Karina Holla maakt fysiek en beeldend theater. Ze maakte voorstellingen als Valeska, ich bin eine Hexe (1983), over danseres Valeska Gert. Solo Duo (1985) werd in elf landen gespeeld, het was haar internationale doorbraak. In Falten (2005) regisseerde ze drie oudere mimeacteurs. Voor Kafka Project ontving ze in 2013 de prijs Beste theatervoorstelling Kroatië. In Être Blessé (2009, nominatie Mimeprijs) en Fremd-Körper (2014) begon ze meer tekst te gebruiken. In 2019 werd zij genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie bewezen kwaliteit.

Mette Bouhuijs is een veelzijdig theater- en televisieregisseur met een sterk beeldende taal. Ze ontving de Albert van Dalsumprijs en maakte belangrijke voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog: De Tweeling (1999), De Pianist (2012) en Westerbork Serenade (2015).

Speeldata:
4 en 5 november, try-outs: Theater Kikker, Utrecht
20 november, try-out: Theater de Bouwkunde, Deventer
25 november, try-out: CC Amstel, Amsterdam
26 november, première: CC Amstel, Amsterdam
27 en 28 november: CC Amstel, Amsterdam

Aansluitend tournee langs de Nederlandse theaters.

karinaholla.nl

Vorig artikel Naar Antipajoeta: eerste treinreis
Volgend artikel Naar Antipajoeta: tweede treinreis

November 2021

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!