Naar Antipajoeta: tweede treinreis

Nov 15, 2019
Tjoemen
Tjoemen

Na een rustige nacht en iets meer dan 12 uur treinen, komen we aan in Tjoemen. Eindpunt van onze eerste treinreis. Over een grote twee uur start hier onze tweede, noordwaartse treinreis. Vanaf nu zullen maar weinig buitenlanders ons pad kruisen.

Het is negen uur 's ochtends. Ik ontbijt in het café in het station. Na een heimelijke maar toch opgemerkte blik in een achterkamertje, weet ik dat ze hier over een printer beschikken. Morgen nemen we de bus en bij het elektronisch aankopen van een zitje stond uitdrukkelijk vermeld dat een afdruk van het ticket noodzakelijk is. Ik had toen geen toegang tot een printer en besloot die afdruk uit te stellen. Nu moet ik er toch werk van maken. Ik vraag de jongedame die zich zonet nog in het achterkamertje bevond of ze het busticket dat op mijn USB-stick staat, kan afdrukken. Ze zou wel willen maar hun programma's werken nog niet. Binnen 20 à 30 minuutjes zou het wel lukken. Na ook in een winkeltje en een helpdesk bot te hebben gevangen, vraag ik het haar nogmaals. Ook nu zullen de programma's pas over een half uur werken. Voldoende om te weten dat ze niet wil of mag.


De oblast Tjoemen

Dan maar even rondwandelen in de stationsomgeving. De kaarten van de oblast Tjoemen op de monumenten op het stationsplein verbazen me. Had de oblast toen deze monumenten werden opgericht een grotere oppervlakte? Hoe vertrouwder je raakt met een land, hoe meer je het gevoel krijgt er weinig tot niets van te weten. Ik dacht de deelgebiedenstructuur van de Russische federatie te begrijpen. Blijkt nu dat de Chanty-Mansiejskij en Jamalo-Nenetskij autonome districten deel uitmaken van de oblast Tjoemen.

Nog steeds op het stationsplein. Wat probeert zij te plukken? Welke vruchten of andere schatten herbergt deze boom? Haar ene hand aan een van zijn twijgen vastgeklonken, trekt ze een tak omlaag. Zo komt hij binnen het bereik van haar andere hand. Die andere hand hangt er echter werkloos bij. Na haar te naderen, blijkt ze in een diepzinnig gesprek met de boom verwikkeld.


Gesprek met een boom

De trein vertrekt. We passeren ellenlange rijen wagons met de volgende UN-nummers: 3295 (koolwaterstoffen met meer dan 10% benzeen) , 3082 (zware stookolie) , 1969 (isobuthaangas). Ze beklemtonen wat we al wisten: Tjoemen is een belangrijk centrum van de Russische aardolie- en gasindustrie.

Na onze treinreis afzonderlijk te hebben doorgebracht, ontmoeten we elkaar 's avonds in het station van Soergoet. Het is zo laat dat er geen bussen meer rijden. Te voet naar het appartementje dus. We hebben geluk. Onderaan het appartementsblok een winkel die 24 op 24 open is. We zullen toch nog iets te verorberen krijgen.

Tekst en foto's: Lieven Vandenhole

Lees het Dagboek uit Rusland

Vorig artikel Oorlogsvrouwen
Volgend artikel Naar Antipajoeta: Soergoet

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!

Augustus 2020

18 Aug