Nachtasiel van Maxim Gorki in Theater Antigone

Sep 28, 2017

Dé klassieker van Maxim Gorki als aanklacht tegen armoede vandaag

‘Na Dnje’ – letterlijk: ‘op de bodem’ – is het bekendste theaterstuk van Maxim Gorki. Hij portretteert daarin met veel mededogen de verschoppelingen en de outcasts van de maatschappij, zwervers die op straat moeten zien te overleven. Ze proberen zich vol hoop en wanhoop een weg te banen in de onderbuik van een onbestemde grootstad.

Nu, zo’n 115 jaar nadat Gorki Nachtasiel schreef, kent onze maatschappij nog steeds die verschoppelingen. Regisseur Raven Ruëll wil begrijpen wat armoede doet met een mens en gebruikt dit repertoirestuk als kader voor een tegendraadse en verschroeiende voorstelling.

De personages van Gorki worden opgevoerd in een vlammende aanklacht tegen de armoede die vandaag nog steeds bestaat. Nachtasiel wordt zo een sociale studie van een wereld waar we al te vaak de rug naar keren. Een noodzakelijke oefening in empathie.

Op scène staan maar liefst 14 acteurs en actrices, zowel Nederlandstalige als Franstalige, grote namen en studenten. Met onder meer Tania Van der Sanden, David Dermez, Jos Verbist, Sophie Warnant en Benjamin Op de Beeck.

Als deel van het dramaturgisch onderzoek is Tom Dupont al meer dan een jaar vrijwilliger in de Nachtopvang. Hij hield daarover een dagboek bij.

Regie: Raven Ruëll
Spel: Soufiane Chilah, David Dermez, Eléna Doratiotto, Anthony Foladore, Thijs Lambert, Peter Monsaert, Benjamin Op de Beeck, Laura Sépul, Valentina Toth, Tania Van der Sanden, Samuel Van der Zwalmen, Jos Verbist, Sophie Warnant, Fiona Willemaers
Tekst: Maxim Gorki
Dramaturgie: Tom Dupont
Scenografie: Giovani Vanhoenacker
Geluidsontwerp: Niels Vanherpe
Video: Peter Monsaert
Kostuums: Marij De Brabandere

Wil je meer weten over de acteurs, het decor of het productieproces? Een halfuur voor de voorstelling kan je naar een gratis inleiding.

27 september – 14 december

Programma & tickets: www.antigone.be

Vorig artikel De opkomst van Andrej Zvjagintsev
Volgend artikel Acht

Maart 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!