Naar Antipajoeta: tweede meteoor

Dec 27, 2019

We hebben geluk. Onze gastheer stelt voor ons naar de aanlegsteiger te voeren. Met een voorziene afvaart om 6 uur 30 's morgens kunnen we een ochtendwandeling van een half uur best missen.
We hebben gisteren ontdekt dat het plaatsnummer op ons ticket voor vandaag een privilege inhoudt:  een van de twee tafeltjes wordt het onze. Een half uur voor de afvaart naar Salechard begint het inschepen. Wij komen 10 minuten later aan. Ons plaatsje is bezet. Letterlijk vertaald wordt dit uitgelegd met “Het gaat om vrije plaatsen”. Iedereen zet zich waar hij of zij zin in heeft. De beste plaatsjes voor diegenen die er het snelst bij zijn.

Achteraan de meteoor zijn alle zitjes vrij. Als we ons daar zetten, kunnen we een dutje doen. Bij het aanmeren aan de tweede halte ontvang ik een smsje. Handig zo'n telecomoperator. Iedere keer ik de grens van een deelgebied overschrijd, verwelkomt hij me in het nieuwe deelgebied. Aansluitend worden de daar geldende tarieven voor inkomende en uitgaande gesprekken en sms'en weergegeven. We bevinden ons nu in het Jamalo Nenetjskij autonoom district.

Een van de nieuwe passagiers is Viktor. Na het naast ons plaats nemen, steekt hij van wal voor een langdurig, onafgebroken gesprek met Oksana. Hij spreekt snel. Ik begrijp hem maar fragmentarisch.  Hij werkt als projectmanager voor een federaal overheidsprogramma dat nieuwbouwwoningen realiseert in afgelegen gemeenschappen. Hij is getrouwd en heeft twee dochters die intussen het huis uit zijn. Na een werkopdracht is hij op weg naar huis in Labytnangi – een stad vlak naast Salechard, aan de andere oever van de Ob. Hij zal maar een paar uur thuis zijn voor hij opnieuw vertrekt. Deze keer met het vliegtuig naar Nizjnij Novgorod op bezoek bij zijn schoonfamilie. Binnenkort verhuis hij definitief daarheen, zij het niet met volle goesting. Hij woont van jonge leeftijd in het hoge noorden en zal het missen. Stipt op tijd kopen we aan in Salechard. Snel afscheid nemen van Viktor die dit zoals gebruikelijk doet met de woorden Всего хорошего. (Alle goeds!)

Tekst en foto's: Lieven Vandenhole

Lees het Dagboek uit Rusland

Vorig artikel Naar Antipajoeta: Bjerjozovo
Volgend artikel Naar Antipajoeta: Salechard

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!

Juli 2020