Muizen

Jun 25, 2018
Jonge muisjes op een fiets. Akademgorodok Novosibirsk
Jonge muisjes op een fiets. Akademgorodok Novosibirsk

Leerlingen met een bijzonder aanleg voor exacte wetenschappen kunnen hun interesse en/of talent al op jongere leeftijd voeden in een speciale school die zich op de campus van de universiteit bevindt. Deze school wordt aangeduid met de afkorting ФМШ die staat voor Физико-математическая школа (fysica wiskunde school). Leerlingen aan deze school krijgen de roepnaam ФМШатa. De klemtoon ligt niet enkel op fysica en wiskunde – ook chemie en biologie worden intensief bestudeerd. Het is dé voorbereiding op een hogere studie in de exacte wetenschappen.

Leerlingen kunnen zich op deze school inschrijven na het beëindigen van de achtste, negende of tiende klas. Een grondige uitleg over het Russische schoolsysteem zou ons hier te ver leiden. Het is voldoende te weten dat de gemiddelde leeftijd waarop de achtste klas wordt beëindigd 14 à 15 jaar is.

In het in een jong hoofd versmelten van de gelijkende woorden мышата (kleine/jonge muisjes) en ФМШата (leerlingen van deze bijzondere school) ontsproot de geboorte van een kunstwerk.

Tekst en foto’s: Lieven Vandenhole

Lees het Dagboek uit Rusland

Vorig artikel Spelletjesmiddag Russisch
Volgend artikel Leven, 2

Augustus 2019

23 Feb - 03 Sep
 

Onze partner

Russisch leren

Lesexpres Russisch, dr. Bart-Jan Hommes