Monument voor Peter I in Luik

Jun 20, 2017
Alexej Antropov, Portret van Peter I, 1770, fragment
Alexej Antropov, Portret van Peter I, 1770, fragment

21 juni vindt de plechtige onthullingsceremonie plaats van het standbeeld ter ere van de Russische tsaar Peter I in het centrum van Luik.

We hebben deze gebeurtenis te danken aan de herdenking van het tweede grote bezoek van de tsaar aan Europa, wat precies 300 jaar geleden gebeurde. Het was in 1717 dat hij door Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Nederland (waar toen een groot deel van het huidige België toe behoorde) reisde.

Aan het hoofd van dit project staat het Belgisch Fonds van Peter de Grote (Fondation Pierre le Grand), dat donaties verzamelde in heel België voor dit standbeeld.

Het bronzen standbeeld van Peter de Grote in de driehoekige hoed, met een zwaard en zijn rechterhand op zijn hart geplaatst, zal op het Sint-Pietersplein worden geïnstalleerd. Het monument van Alexander Taratynov is 2,4 meter hoog.

Op dit moment zijn er al twee monumenten van de Russische keizer in België. De eerste werd geschonken aan het koningshuis door de Demidov vorsten in 1856, en staat in het Koninklijk Paleis. De tweede staat reeds vanaf in 1998 in Antwerpen.

De onthulling zal worden bijgewoond door de Russische ambassadeur in België Alexander Tokovinin, gouverneur van provincie Luik Hervé Jamar, diplomaten, vertegenwoordigers van de Russische organisaties in België en zakelijke kringen. Vandaag is ook een reeks vieringen gepland in Spa.

Het Fonds van Peter de Grote organiseert dit jaar meer activiteiten in België in verband met de erfenis van de Russische imperator-reformator.

15 juli zal in het Museum van de Waterstad in Spa een tentoonstelling worden geopend gewijd aan Sint-Petersburg en de persoonlijkheid van Peter de Grote.

Professor slavistiek aan de KU Leuven Emmanuel Waegemans zal zijn boek voorstellen over het bezoek van Peter de Grote aan het bisdom Luik.

Daarnaast werkt het Fonds aan de toetreding van Luik en Spa in de gemeenschap van steden die een verband hebben met de Europese reizen van Peter I. In tussentijd worden in de gemeenschap gezamenlijke toeristische routes ontwikkeld, die je Europa laat ‘ontdekken’ al stappend door de voetsporen van de Russische Keizer.

Bron: 
Vorig artikel Ivantsevo
Volgend artikel Zinvolle zomer in Rusland

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!