Micromuseum Gent

Aug 15, 2015

Deze zomer waren twee jonge Russische kunstenaars te gast in het Museum voor Schone Kunsten. De leden van het kunstenaarscollectief Gorod Ustinov bouwen hier samen met de museumbezoekers aan hun ‘Micromuseum Gent’.

Recuperatiekunst
Het duo ging samen met de museumbezoekers aan de slag met eenvoudige en soms oude materialen. Door deze materialen te bekijken, te voelen en erover na te denken, creëren ze nieuwe vormen. Gedurende deze recyclage materialiseren uitgewisselde ideeën zich in nieuwe kunstvoorwerpen.

Schijnbaar tegenstrijdige materialen, zoals textiel en kogelhulzen, worden door dit proces omgevormd tot communicatiemiddel. Uit ver­nietiging en wegwerp maken de deelnemers nieuwe creaties, die hen verbinden met de wereld en met elkaar. In de context van het museum en de stad bouwen jong en oud op deze manier mee aan een gedeelde, dynamische omgeving: het micromuseum gent.

Micromuseum leeft verder
Ook na hun vertrek blijft het Micromuseum verder groeien. De kinder- en jongerenateliers van het MSK werken enthousiast mee en op zondagvoormiddag (10u-13u) kan je als bezoeker vrij deelnemen aan de open workshops.
Het Micromuseum is nog te bezichtingen tot 30 september.

Het Micromuseum Gent maakt deel uit van het Europese cultuurproject ‘Manufactories of Caring Space-Time’. In 2015 en 2016 gaan in MSK Gent, Fundació Antoni Tàpies, Barcelona (Spanje) en FRAC Lorraine, Metz (Frankrijk) jonge hedendaagse kunstenaars samen met de lokale bevolking aan de slag met thema’s als recyclage, gemeenschap, maatschappij en creativiteit. In 2017 worden de resultaten van alle 9 residenties samengebracht in een grote slottentoonstelling in MSK Gent.

Mede gefinancierd door het Creative Europe Programma van de Europese Unie en door Rotary Gent.

Vorig artikel Ballerina brengt België en Rusland dichter bij elkaar
Volgend artikel Hoog in de bergen van Tadzjikistan vechten vrouwen voor hun overleven

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!