“Groeien, leren, ontdekken… Dat kan je altijd en overal”

Mrt 8, 2019
Olga Kupriyanov © 3P – “Perfect Propere Plaats”
Olga Kupriyanov © 3P – “Perfect Propere Plaats”

Op Internationale Vrouwendag maken we kennis met een gedreven en sterke vrouw. Onderneemster Olga Kupriyanova uit Otegem bekijkt het huishouden en de quality time met haar familie vanuit een bijzonder zakelijk standpunt. Ze runt al 12 jaar het succesvolle bedrijf “3P” – “Perfect Propere Plaats”. “3P” is een poetsdienst die niet alleen de huizen van haar klanten helpt schoon te houden, maar die ook een afwisseling biedt met het reisbureau en vastgoedkantoor onder dezelfde naam. ’Iedereen heeft vandaag tijd te kort. Het is nochtans iets wat we zelf kunnen aanpakken. We moeten tijd leren vrijmaken.’ Olga beseft hoe belangrijk het is om je tijd efficiënt in te delen. In 1999 kwam de jonge luchthavenbediende vanuit Tasjkent, Oezbekistan, naar België met haar echtgenoot. Het betekende voor hen het begin van een nieuw leven.

Olga, hoe zag uw leven eruit in de eerste jaren na uw aankomst in België?
Ik leerde Nederlands, volgde een cursus bedrijfsbeheer en enkele andere professionele cursussen, ik werkte eventjes als fabrieksarbeidster en verkoopster... Met andere woorden: ik moest van nul beginnen. Wanneer je nog jong bent, valt dat allemaal goed mee. Voor een volwassen persoon is zoiets al een grotere uitdaging, want je rekent op meer comfort. Sommige zaken lieten we achter in het verleden, aan sommige zaken zijn we nog steeds niet gewend – zoals aan het Belgische weer. In Oezbekistan zijn we gewend aan veel zon en warmte. Maar dat probleem lossen we makkelijk op: met reizen naar zonnige landen kunnen we ons gebrek aan zonlicht en vitamine D aanvullen.

Wat vond u het moeilijkst tijdens de zoektocht naar uw plaats in een nieuwe samenleving?
De taal niet kunnen spreken, dat vond ik het ergste. In Vlaanderen hebben we voor het eerst Nederlands gehoord. Daaraan heb ik ook de meeste tijd besteed – ik volgde gedurende vijf jaar een cursus Nederlands als tweede taal (NT2). Wat het nog moeilijker maakte, waren de dialecten, die in elke regio anders zijn.

Ik deel alles, wat ik zelf gebruik en handig vind, met mijn klanten.

Hebt u daarbij hulp gekregen?
Ja, ik heb veel goede mensen leren kennen in België. In het begin hebben vele Vlamingen me geholpen met mijn studies en de opstart van mijn eigen zaak. Ik ben heel blij dat ik hen vandaag een wederdienst kan bewijzen met mijn bedrijf: sommigen van hen zijn vaste klant geworden.

Uw bedrijf biedt diensten in drie totaal verschillende domeinen aan. Waarom net die drie?
Alles wat me interesseert en nuttig lijkt, probeer ik toe te passen in mijn zaak. Ik deel eigenlijk alles, wat ik zelf gebruik en handig vind, met mijn klanten. Onze activiteiten liggen inderdaad in verschillende domeinen, maar in feite zijn ze allemaal gericht op vrije tijd. Het is tijd voor jezelf, niet voor je huishoudelijke taken. Zo kwam ik bij het eerste aanbod van mijn zaak terecht huishoudhulp met dienstencheques via perfectpropereplaats.be. Het systeem is erg handig. Een klant bestelt diensten bij ons: poetsen, wassen, strijken, boodschappen doen of eten klaarmaken. 1 uur kost 6,30 euro na de terugbetaling van 30% van de aankoopprijs via de belastingen. Zelfs als je geen belastingen moet betalen, zoals bijvoorbeeld gepensioneerden, werklozen of andere mensen met lage inkomens, krijg je die som sowieso terug.

Later ben ik in de toeristische sector beland (zie www.3ptravel.be). We testen al onze aanbiedingen zelf uit. Soms kom ik hotels tegen die er totaal anders uitzien dan op de foto's op het internet. Ook het aantal sterren klopt niet altijd. We proberen dus steeds de meest voordelige en vooral kwalitatieve varianten uit te zoeken.

Warmwaterbronnen Loutra Pozar, Griekenland © 3P
Warmwaterbronnen Loutra Pozar, Griekenland © 3P

Dankzij het reisbureau krijgen onze werknemers een extra vakantiepakket tot 250 euro boven het jaarlijkse vakantiegeld. Dit pakket hangt af van een aantal gewerkte uren. Onze medewerkers zijn niet verplicht om 38 uur per week te werken. Persoonlijk vind ik dat het soms beter is om minder, maar beter te doen.

Tijdens onze testreizen heb ik uiteindelijk nog het vastgoedaspect toegevoegd aan de zaak (we werken met licentienummer BIV 511936) op www.3p-vastgoed.be. Momenteel helpen we mensen huizen aan te kopen in Griekenland, Cyprus en de Canarische Eilanden. Ik heb die regio’s ook bewust gekozen. De bankencrisis heeft Griekenland niet minder mooi gemaakt. Het is nog altijd een van de mooiste plekken in Europa. Bovendien is vastgoed daar redelijk goedkoop.

Cyprus is voor mij interessant omdat daar, naast prachtige natuur, een hoge levensstandaard en goede infrastructuur, geen belastingen worden geheven op vastgoed en erfgoed.

Ik heb al gemerkt dat mensen die echt willen werken gemakkelijker hun doelen bereiken en hun leven naar hun zin kunnen inrichten.

En de Canarische Eilanden? Die zijn een parel in de Atlantische Oceaan. En dan heb ik het vooral over mijn favoriete eiland Fuerteventura. Je zal het niet vaak tegenkomen in toeristische aanbiedingen want de beste bestemmingen hebben nu eenmaal geen reclame nodig: witte stranden, ideale autowegen en fietspaden, propere hotels, toegankelijke prijzen, het hele jaar door zomer en adembenemende berglandschappen...

Volgt u de huidige situatie in Oezbekistan? Zit deze bestemming in uw aanbod?
Ja, we organiseren culturele reizen daarnaartoe. En ik ben heel blij dat toerisme daar toegankelijker wordt. Het is nu gemakkelijker om een visum te krijgen. Vanaf 1 februari 2019 mogen burgers van 45 landen, waaronder ook België, zelfs tot 30 dagen in het land verblijven zonder dat ze daarvoor een visum moeten aanvragen. Voor een kleine onderneming zoals de mijne, is dat zeker een pluspunt.

Wat hebt u bereikt en geleerd dankzij de verhuis naar België?
Moeilijk te zeggen. Groeien, leren, ontdekken… Dat kan je altijd en overal, ongeacht het land. En ik ben van plan om nog meer te bereiken en te leren. Het volwassenenonderwijs vind ik misschien een van de grootste troeven in België. Ik kon alle nodige vakken leren om mijn zaak op te richten: het Nederlands, bedrijfsbeheer, dienstencheques, toerisme- en vastgoedmanagement… Als volgende stap wil ik graag een cursus fotografie volgen. Ik neem graag natuurfoto's en ik reis voor mijn bedrijf vaak naar mooie oorden, dus ik wil daar ook betere foto's kunnen nemen.

© 3P
© 3P

Werft u in uw bedrijf ook mensen met een migratieachtergrond aan?
Ja, ik help zulke mensen graag en we zijn erkend als sociale-economieonderneming, beter bekend als maatwerkbedrijf. Ik begrijp als de beste hoe moeilijk het is om een job te vinden in een ander land. Maar verder hangt alles van de persoon zelf. Er is een verschil tussen “ik moet gaan werken omdat ik niet meer mag doppen” en “ik wil werken om me nuttig te maken en omdat dat voldoening geeft”. Ik heb al gemerkt dat mensen die echt willen werken gemakkelijker hun doelen bereiken en hun leven naar hun zin kunnen inrichten. En om te beseffen dat je daarbij ook een beetje hebt geholpen, geeft ook voldoening. Ik sta ook altijd open voor samenwerkingen: we hebben meerdere partners in België en in het buitenland.

Wat is uw werk- en levensfilosofie?
Geen lege beloftes doen, zodat je niemand kan ontgoochelen met niet nagekomen afspraken. Alles doen zoals het moet, maar ernaar streven om het zelfs nog beter te doen. Er zijn geen bazen in een onderneming. Er is enkel de wet en je eigen motivatie. Daarom is elke vorm van steun meer dan welkom. Op deze feestdag wens ik de alle lezers van Spasibo toe om ook goede partners – medereizigers en meedenkers – te vinden met wie het levenspad boeiend wordt. En bedankt aan iedereen die in ons gelooft en ons helpt. Спасибо!

Interview: Ekaterina Verhees

Vorig artikel Road trip uit Toeva, 8
Volgend artikel “Pobeda” krijgt warme ontvangst in Oostende

Juni 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!