Gezelle en Poesjkin

Mei 31, 2019
Aleksandr Poesjkin door Vasili Tropinin en Guido Gezelle door Hendrik De Graer
Aleksandr Poesjkin door Vasili Tropinin en Guido Gezelle door Hendrik De Graer

Op 8 juni organiseren kinderstudio Spiegel en Spasibo Magazine een avond rond Guido Gezelle en Aleksandr Poesjkin in de Ryelandtzaal in Brugge. Tweetalige jongeren en volwassenen laten afwisselend meesterwerken van deze twee belangrijke dichters. Sopraan Aleksandra Safonova en pianist Vladimir Ivanov-Rakijevskij zorgen voor een muzikale omkadering voor de literaire parallellen.

“Die geen taal heeft, is geen naam weerd, waar geen taal leeft, is geen volk,” – met deze bekende uitspraak van Guido Gezelle openen we het oeuvre van Aleksandr Poesjkin. En als antwoord krijgen we zijn verzen in het Russisch te horen: “Слова лились как будто их рождала не память рабская, но сердце” – “De woorden stroomden alsof ze geboren waren, niet vanuit een slaafs geheugen, maar vanuit het hart” (“De stenen gast”).

De aanleiding om beide dichters te vereren, is de 220ste verjaardag van Poesjkin op 6 juni. Dit is tegelijkertijd de jaarlijkse Dag van de Russische taal, want Poesjkin wordt in Rusland – net zoals Guido Gezelle in Vlaanderen – als grondlegger van de hedendaagse literaire taal beschouwd.

О сколько нам открытий чудных
Готовят просвещенья дух
И опыт, сын ошибок трудных,
И гений, парадоксов друг,
И случай, бог изобретатель

In het programma wordt onderzocht wat nu precies achter hun nationale rolgelijkenis ligt. Volgens de oprichtster van kinderstudio Spiegel, Alexandra Petit-Jean, leidt de liefde voor de eigen cultuur en taal naar de essentie van menselijkheid, en dus ook naar een diep respect voor andere mensen en hun culturen. Dit is cruciaal voor haar leerlingen, die allen tweetalige kinderen van Russischtalige ouders zijn. Maar het zorgt er ook voor dat we ons standpunt in de hedendaagse multiculturele wereld in het algemeen beter begrijpen. Vooral die les krijgen we mee tijdens het concert over de poëzie in twee prachtige talen.

De muzikale toon van de avond wordt gezet door jonge aanhangers van klassieke muziek uit Moskou. Sopraan Aleksandra Safonova en pianist Vladimir Ivanov-Rakijevskij volgden postgraduaten (Aleksandra – Franse muzikale theatergeschiedenis, Vladimir – piano) aan het Tsjaikovski Staatsconservatorium in Moskou en kregen bijscholing in het Europese muziekonderwijs. Aleksandra studeerde o.a. opera aan Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome, onder leiding van Renata Scotto. Vladimir was student van professor Zvi Meniker aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover en van professor Konstantin Scherbakov aan de Hochschule der Künste in Zürich. In het muzikale milieu van de Russische hoofdstad hebben ze naam gemaakt als intellectuele muzikanten met belangstelling voor traditie, theater en literatuur.

Min de stilte in uw wezen,
Zoek de stilte die bezielt,
Zij die alle stilte vrezen
Hebben nooit hun hart gelezen,
Hebben nooit geknield

Datum: 8 juni
Locatie: Ryelandtzaal, Achiel van Ackerplein 3, 8000 Brugge
Gratis, maar inschrijven vooraf is noodzakelijk: info@spasibo-magazine.com

Kinderstudio Spiegel/Zerkalo en Spasibo Magazine maken deel uit van vzw Spiegel. We focussen op culturele en educatieve contacten tussen Nederlandstalige- en Russischtalige gemeenschappen in Vlaanderen. 

Spiegel (“zerkalo”) – de schoonheid van onze culturen die we zien en herontdekken door elkaars ogen. 

Spasibo (“bedankt”) – onze wederzijdse dankbaarheid voor alle mooie dingen die we van elkaar leren.

Vorig artikel Een dag van Ivan Denisovitsj – Aleksandr Solzjenitsyn
Volgend artikel Straffe jongens

Juli 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!