Gentse spoken

Jan 25, 2015
© Ekaterina Verhees
© Ekaterina Verhees

‘De tram vertrekt terug van het andere spoor’, informeert de tramchauffeur die me net naar Moscou, Gent heeft gereden. Een poker face, wanneer ik vrolijk de foto’s neem van het arme landschap: een perron, een rijbaan en rijwoningen, geen enkele levende ziel rondom behalve vogels en ons. De chauffeur is blijkbaar al gewoon aan dit uitzicht. Het Gentse Moscou stelt haar nieuwsgierige bezoekers al bijna 200 jaar teleur.

Haar geschiedenis is niet echt om te tonen, wel om te vertellen. De historische naam van deze wijk in Gentbrugge is het enige monument en een foto van de tram is het enige souvenir. Het verhaal daarachter bewaart het STAM, het stadsmuseum van Gent.

De naam van de wijk komt uit de tijden van Napoleon. De Russische Kozakken kwamen in februari 1814 samen met de troepen van de anti-Franse coalitie naar deze stad . De eerste gearriveerden moesten echter al vertrekken na vijf dagen bivakkeren. Het enthousiasme van de net ‘bevrijde’ Gentenaars veranderde naar een woede, wanneer de Kozakken in de buurt begonnen te roven. De wilde gasten werden door de meer gedisciplineerde Pruisische legers vervangen.

Het tweede regiment kwam een week later aan en bleef twee lastige maanden in de stad. Zij lieten de de verwijsnaam ‘Moscou’ na en een nieuw volkspersonage in de rol van de boeman Peetje Kozak. Peetje is de 80-jarige kolonel Bichaloff, die de Russische troepen in Gent leidde. ‘Ao’s ge nie braove zyt, zalk Peetje Kozak ne kier goan haole!’ zeggen de Gentenaars nog steeds tegen stoute kindjes.

Voor zijn comeback in de belangstelling moet Moscou het speelfilmdebuut van Christophe Van Rompaey ‘Aanrijding in Moscou’ danken. De romantische komedie, die de Grand Rail d’Or prijs haalde op het Filmfestival van Cannes in 2008, speelde zich echter niet in Moscou af, wel in de naburige Ledeberg, in het Adolf Papeleupark.

rddjd_moscou2

We danken het STAM Gent voor de samenwerking.
Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

www.stamgent.be

Tekst: Ekaterina Verhees

Vorig artikel Russisch in het secundair onderwijs?
Volgend artikel De Winne’s Russisch

Maart 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!