Forum on Post-Soviet Culture

Dec 18, 2016

Er is 25 jaar verstreken sinds het uiteenvallen van één van ’s werelds grootste rijken: de Sovjet-Unie. Voor veel voormalige sovjetburgers bracht de val van Sovjet-Unie de hoop op nationale onafhankelijkheid en democratie. De werkelijkheid bleek echter complexer dan voorzien in 1991. Het Forum on Post-Soviet Culture kijkt terug op deze gebeurtenissen en hun politieke en culturele consequenties: de oorsprong van de hedendaagse turbulentie in de voormalige Sovjet-Unie en mogelijke toekomstige perspectieven voor de regio.

Het Forum on Post-Soviet Culture biedt een academisch en cultureel programma met vooraanstaande academici, journalisten en kunstenaars, waaronder Ilja Kalinin, Robert Saunders, Michael Kemper, Sjeng Scheijen en Bart Goldhoorn. Het programma bestaat uit drie onderdelen - A Troubled Past, New Cultural Horizons en The Great Game – die elk een serie presentaties en debatten bevatten. Het programma is gericht op een breed publiek van zowel academici als niet-academici. Het programma is georganiseerd in samenwerking met ASCA (onderdeel van de Universiteit van Amsterdam), ARTES, AHM en verschillende culturele en publieke organisaties.

Programma

15:00 – 16:30 A Troubled Past
In dit onderdeel staat de fascinatie met het verleden in de voormalige Sovjet-Unie, de rol van geschiedenis in (politieke en militaire) conflicten en het opnieuw uitvinden van nationale identiteit centraal.
Sprekers: Ilja Kalinin (Staatsuniversiteit Sint-Petersburg), Sjeng Scheijen (Universiteit van Leiden, DutchCulture), Marjoleine Boonstra (filmmaker).
Debatleider: Michel Krielaars (NRC Handelsblad)

17.00 – 18.30 New Cultural Horizons
Wat is de culturele impact van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie? We bespreken de opkomst van nieuwe vormen van culturele zelf-expressie, zowel analoog als digitaal.
Sprekers: Sudha Rajagopalan (Universiteit van Amsterdam), Anna Buyvid (curator), Bart Goldhoorn (architect). 
Debatleider: Ellen Rutten (Universiteit van Amsterdam)

20.00 – 21.30 The Great Game
In Centraal-Azie, de Kaukasus en Oekraine vechten Rusland en andere mogendheden om invloed in de periferie van de voormalige Sovjet-Unie.
Sprekers: Robert Saunders (Farmingdale State College, New York), Michael Kemper (Universiteit van Amsterdam), Eva Cukier (journalist).
Debatleider: Menno Hurenkamp (interim directeur Wiardi Beckman Stichting)

Datum: 22 december 2016

Locatie: Universiteit van Amsterdam, Doelenzaal Universiteitsbibliotheek, Singel 425, 1012 WP Amsterdam

Voertaal: Engels

Registratie: Gratis toegang, aanmelden via asca-fgw@uva.nl

Vorig artikel Russian Days
Volgend artikel Orlando Figes: het fluisteren van een Revolutie

Maart 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!