De Notenkraker, Franco Dragone

Nov 20, 2017

Vanaf 27 december presenteert Music Hall het familiespektakel ‘De Notenkraker’ in Vorst Nationaal. Na het succes van Aïda bundelen Music Hall en Franco Dragone opnieuw de krachten en toveren ze dit ultieme kerstverhaal om tot een verbluffende ervaring voor jong en oud. De fabuleuze muziek van Tsjaikovski, de virtuoze danspartijen en de oogverblindende mise-en-scène door Franco Dragone maken van deze voorstellingen van ‘De Notenkraker’ een ongeëvenaard familiespektakel.

Music Hall en Franco Dragone zullen exact 125 jaar na het ontstaan een vernieuwende creatie van ‘De Notenkraker’ op de planken brengen. Met het gezamenlijke talent van topchoreograaf Giuliano Peparini, nieuwe arrangementen van Matt Dunkley gebracht door een live symfonisch orkest en met beelden van Dirk Decloedt willen zij het klassiek eindejaarsballet respectvol nieuw leven inblazen en als familiespektakel in Vorst Nationaal presenteren tussen kerst en nieuw. Ze willen jong en oud verrassen: vernieuwend in beeldvorming, maar wel met het volle respect voor de prachtige muziek van Tsjaikovski.

Het verhaal
Gebaseerd op het sprookje ‘De Notenkraker en de Muizenkoning’ van E.T.A. Hoffmann vertelt dit ballet, op muziek van Tsjhaikovski, het verhaal van Clara Staalboom. Op kerstavond krijgt ze van haar mysterieuze peetvader een notenkrakerpop. ’s Nachts komt deze pop tot leven in haar droom en verandert in een prins. Clara en de prins raken al snel verliefd en zijn gelukkig, maar de prins heeft een grote vijand, de Muizenkoning. De Muizenkoning en zijn muizen veranderen de prins in een levende Notenkraker. In het gevecht met de muizen beleven Clara en De Notenkraker allerlei avonturen. ‘s Morgens ontwaakt Clara uit een mooie droom…

Pjotr Tsjaikovski zette muziek op enkele van de meest bekende en onsterfelijke balletten die tot op de dag van vandaag de mensen verrukken. ‘De Notenkraker’ is er daar één van. Nochtans liet de kritiek na de wereldpremière in 1892 in Sint-Petersburg niet vermoeden dat het ballet zo’n lang leven beschoren zou zijn. Critici vonden het meer een pantomime zonder diepere betekenis en laakten het gebrek aan danspassen. Pas halverwege de 20e eeuw werd ‘De Notenkraker’ echt naar waarde geschat en sindsdien is het ballet niet meer van de affiche verdwenen.

Klassiek ballet in twee bedrijven van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Producent: Geert Allaert
Artistiek Directeur: Franco Dragone
Regie & Choreografie: Giuliano Peparini
Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Arrangeur: Matt Dunkley
Kostuums: Frédéric Olivier
Scenografie: Lucia D’Angelo

Een productie van Notenkraker België bvba gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter-maatregel van de Belgische Federale Overheid.

Prijs: 
€ 29, € 39, € 49, € 59, € 69
Kinderen t/m 11 jaar: € 10 korting.

Wanneer: 
27 december, avant-première, 20:00
28 december, avant-première, 15:00
29 december, première, 20:00
30 december, 15:00

Waar:
Vorst Nationaal, Victor Rousseaulaan 208 , 1190 Vorst

Tickets & info: Music Hall

Vorig artikel De Notenkraker, Moscow City Ballet
Volgend artikel De lange schaduw van de Russische ziel

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!