Als de Russen komen

Feb 8, 2019
© Nationaal Militair Museum
© Nationaal Militair Museum

Op 23 februari gaat de tentoonstelling Als de Russen komen van start in het Nationaal Militair Museum in Soest. Deze tentoonstelling belicht een belangrijke periode van geopolitieke spanning tussen de Sovjet-Unie en zijn satellietstaten enerzijds, en de Verenigde Staten en diens bondgenoten anderzijds tijdens de Koude Oorlog. 

Eén van de topstukken die te zien zullen zijn, is een Britse tank van het type Chieftain. Tanks zoals deze werden naar aanleiding van de Conferentie van Jalta gebruikt door de Berlin Brigade – een samenwerking tussen het Britse en het Amerikaanse leger.

De openingsdatum van de tentoonstelling valt samen met de Dag van de verdedigers van het vaderland in Rusland. Tijdens dit feest eren de Russen sinds 1922 landgenoten die in militaire dienst zijn, alsook diegenen die ooit militaire dienst vervuld hebben. Maar ook het Nationaal Militair Museum eert personen die gediend hebben. Het museum nodigt namelijk oud-militairen uit om foto’s uit de diensttijd te delen. Deze foto’s zullen worden getoond tijdens een uniek fotoproject dat eveneens van start gaat op 23 februari. Zo krijgen ook Nederlandse militairen die tijdens de Koude Oorlog in het Nederlandse leger actief waren, een stem. 

Waar: Nationaal Militair Museum, Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX Soest, Nederland
Wanneer: 23/02 – 03/09/19
Tickets: € 7,50 – 15,00
Meer informatie en tickets: www.nmm.nl

Tekst: Claire van Proemeren

Lees ook: Lessen van de Koude Oorlog

Vorig artikel Olivier Willemsen – Roza
Volgend artikel Road trip naar Toeva, 5

December 2023

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!