1917. Romanovs & revolutie

Feb 3, 2017
Tsaar Nicolaas II en tsarevitsj Aleksej, ca. 1910 © GARF, The State Archive of the Russian Federation, Moscow
Tsaar Nicolaas II en tsarevitsj Aleksej, ca. 1910 © GARF, The State Archive of the Russian Federation, Moscow

De Hermitage Amsterdam opent een tentoonstelling over de laatste Russische tsaar, de Oktoberrevolutie en Rusland rond de eeuwwisseling. Ontroerende inleefmomenten worden gegarandeerd door unieke voorwerpen.

Honderd jaar na het uitbreken van de Russische Revolutie opent de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie.

Tot de topstukken van de tentoonstelling behoren kledingstukken en portretten van het tsarenpaar, speelgoed en tekeningen van hun kinderen, de akte van troonsafstand van Nicolaas, kunstwerken uit Ruslands ‘zilveren eeuw’, diverse Fabergé-objecten en zelfs een van de moordwapens.

Met meer dan 250 objecten, afkomstig uit de Hermitage Sint-Petersburg, het Russisch Staatsarchief in Moskou en het Artillerie Museum in Sint-Petersburg, heeft deze tentoonstelling de uitzonderlijke waarde. Films, foto’s, schilderijen, toegepaste kunst en historische documenten vertellen het indrukwekkende en aangrijpende verhaal van het mondaine Sint-Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de twintigste eeuw, het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering.

Het publiek ervaart in woord en beeld hoe de keuzes en beslissingen van de tsaar de revolutie en het einde van 300 jaar Romanovs in Rusland onafwendbaar maakten. Heel nabij komen de laatste levensjaren van het tsarengezin, tot aan hun moord.

Om het contact met de hoofdrolspelers van deze historische periode nog dieper te maken, bereidde de Hermitage een achtergrondverhaal voor. Het zal uw kennis verfrissen hoe een luxueuse hoofdstad een keerpunt werd voor de wereldpolitiek.

Vorig artikel Idioot
Volgend artikel Verbroederen met de Karamazows

Maart 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!