“Zet je kroon af, ze maakt je niet groter”

Mrt 8, 2018
Tatiana Stelmakh, Ciseaux
Tatiana Stelmakh, Ciseaux

Het is al zeven jaar dat de Oekraïense Tatiana Stelmakh onmisbaar is geworden in Nieuwpoort. De eigenares van Ciseaux, een kapsalon op de dijk – de drukste wijk van de stad – neemt zowel je haren als je hart onder handen.

Ze schakelt vloeiend over van het laatste nieuws naar filosofische vragen, van een babbel naar werkinstructies, van kleurenleer naar scheikunde, van arbeid naar ondernemerschap, van het Vlaams naar het Russisch en het Frans. En dat allemaal zonder de schaar een seconde neer te leggen en te stoppen met het analyseren van de resultaten vanuit alle mogelijke perspectieven: geometrie (symmetrie, volume), dynamiek (‘als je je haar ’s avonds wast en gaat slapen, gaat het er ’s ochtends heel leuk uitzien’), stijl, gezondheid, gemak, psychologie… Ze lost tientallen problemen tegelijk op, maar ze blijft altijd gefocust. Om zo te kunnen werken, zijn kennis, ervaring en talent niet genoeg: daarvoor heb je nog een onuitputtelijke energiebron nodig. Tatiana onthult meteen haar geheim: “Ik ben trots op elk van mijn klanten.”

Werk en leven
Op een zonnige zondagnamiddag wordt Ciseaux omgetoverd tot een club. Er is binnen geen enkel plekje meer vrij en er wordt zelfs nog een tafeltje bijgezet op straat. Binnen, langs de spiegels, blinken juwelen van een lokale zaakvoerster. Onder een stand met haarverzorging heerst een buurvrouw van Tatiana over het Indische kookrijk. Op de wasstoelen nestelen dames zich met een drankje in de hand. Kinderen slalommen om de gasten. Hun ouders wisselen visitekaartjes uit: een wijnhuis, onroerende goederen… Er wordt niks gezegd over kapsels. De bijeenkomst zelf bewijst al dat Tatjana voor iedereen een mooie (anders zou niemand willen komen) en persoonlijke (anders zou niemand willen blijven) stijl creëert.

“BEROEP ZONDER PASSIE IS LOUTER EEN GELDUITWISSELING”

Ze heeft voor haar klanten al meerdere sociale evenementen georganiseerd (haar salon nam bijvoorbeeld deel aan de meest recente KBC Ladies Night) waarmee ze een duidelijk standpunt maakt: wanneer elk contact met de klant als volwaardige quality time wordt beschouwd, hoeft er ook geen tegenstelling meer te zijn tussen leven en werk. Het wordt allemaal leven. “De beste resultaten bereik je wanneer je iets met oprecht plezier doet. Beroep zonder passie en ideologie is louter een gelduitwisseling. De dag wanneer me in mijn job niks meer interesseert behalve geld, stop ik en ga ik op zoek naar iets anders.”

“Geen enkele gemakkelijke dag gehad”
Een bezoek aan Tatiana geeft altijd een boost van motivatie, ook omdat ze zichzelf elke dag goed weet te motiveren. Haar volwassen leven is begonnen met een grote klap, toen ze op haar twintigste haar ouders verloor. Ze besloot een nieuw leven te starten, zo ver mogelijk weg van het ouderlijke huis. Het werd de Belgische kust, waar ze al sinds 2000 woont.

“Ik wens dat iedereen gewoon gelukkig kan zijn, maar dat bestaat niet. Het beste wat je kunt doen is blijven opstaan na elke keer dat je bent omgevallen. Ik heb geen enkele gemakkelijke dag gehad in mijn leven, maar misschien blijf ik net daarom voortdoen. De moeilijkheden geven me een duwtje in de rug, de hoop trekt me vooruit.”

In Vlaanderen leerde ze drie nieuwe talen – Nederlands, Frans en Engels – en een nieuw beroep. “Het is heel belangrijk dat je je handen uit de mouwen steekt: zo overleef je en leer je ook even hard werken aan je dromen. Hoogopgeleide jongeren hebben soms verkeerde levensverwachtingen door hun fraaie diploma’s, alsof ze rondlopen met een te zware kroon aan. Zet je kroon maar af, ze maakt je niet groter.”

Levenslang leren
“Mijn eerste voltijdse job heb ik gevonden in een kapsalon in Koksijde in 2004. In 2008 werd me een job aangeboden in een salon in Duinkerke. Ik was daar al drie jaar aan het werk toen ik een voorstel kreeg van de uitbaters van Hotel Cosmopolite in Nieuwpoort om mijn eigen salon hier te openen. Dat was een onverwachte en vooral grote eer. Zo’n vertrouwen inspireerde me om die stap te nemen, ondanks het feit dat ik voorheen nog nooit mijn eigen zaak had: bovendien kwam nu eindelijk mijn manageropleiding van pas die ik aan de Khmelnitskij nationale universiteit had gevolgd.”

Tatiana blijft voortdurend bijleren en ze woont jaarlijks workshops en seminaries van Goldwell in Antwerpen bij. “Iedere dag moet een uitdaging worden”, zegt ze. Zo heeft ze ondertussen al twee eigen kleurformules ontwikkeld voor Goldwell: haar Lovely Blonde werd tijdens een internationale wedstrijd in 2014 uitgekozen als Belgische winnaar en haar Sunny Autumn staat nu ook in de Goldwell kleurencatalogus.

Lovely Blonde, een kleurformule ontwikkeld door Tatiana
Lovely Blonde, een kleurformule ontwikkeld door Tatiana

Niet alleen leert ze voor zichzelf, ze deelt haar kennis ook graag met anderen. Elk jaar neemt ze stagiairs aan uit het bijzonder onderwijs om te bewijzen dat iedereen zijn plaats in het leven kan vinden: “Al mijn stagiairs hebben nu een job, sommige hebben een ander beroep, maar ze werken allemaal, ondanks hun ‘moeilijke’ profiel. Hier ga ik ook uit van mijn eigen ervaring. Mijn salon zou niet mogelijk zijn zonder alle mensen die mij hebben aanvaard, wat niet vanzelfsprekend is voor iemand van buitenlandse afkomst, zeker in het begin, wanneer je nog volop bezig bent met de taal te leren.”

Tatiana denkt er ook over na om een online cursus te lanceren en zo de grenzen te doorbreken. “Mijn hoofddoel zie ik eerder in de netwerking: ik werk met mensen, ik leer hen kennen en ik breng hen graag samen. Zo zijn er al een koppel, een onderneming en andere samenwerkingen gestart in Ciseaux, en dat inspireert mij het meest, want dat is iets wat blijft bestaan en verder leeft.”

Zoals men zaait
Twee broertjes van een jaar of zes zitten elk braaf in hun stoel. De ene laat zich het haar knippen en beweegt niet, omdat hij een kwartier met de iPad mag spelen als hij geduldig is en zich gedraagt. Zijn broer zit er al mee te spelen. Ondertussen slaat hun oma een praatje met Tatiana in het Frans.

“Ik kies voor een familiaal model, want kinderen worden groter en zullen liever terugkeren naar een plaats waar ze met hun familie goede tijden hebben doorgebracht…” Voor het vertrek loopt een van de broers spontaan naar Tatiana en geeft haar een knuffel en een zoen. Ze bloost en is eventjes sprakeloos: nu terecht bekroond – met dankbaarheid – en aanvaard als deel van de familie.

© Ciseaux
© Ciseaux

Tekst: Ekaterina Verhees
Foto’s: Ciseaux, Ekaterina Verhees

Ciseaux
Franslaan 13a, 8620, Nieuwpoort
Tel: 058 62 60 72

Vorig artikel De galgenliederen van Sofia Gubaidulina
Volgend artikel Goodbye Lenin, niet de film

Juli 2019

23 Feb - 03 Sep
 

Onze partner

Russisch leren

Lesexpres Russisch, dr. Bart-Jan Hommes