Winterversiering voor het goede doel

Dec 26, 2016
Artistieke liefdadigheidsactie van de Russische school in Brugge
Artistieke liefdadigheidsactie van de Russische school in Brugge

Nu de kerstdrukte voorbij is, kunt u denken aan het waardevolste cadeau een mens kan geven en krijgen, aan de liefde. De Russische kunst- en cultuurschool in Brugge nodigt u uit om mee te doen aan de artistieke liefdadigheidsactie en een plaatsje te vinden in uw hart voor kinderen die het echt nodig hebben.

De school in de naam van tsarina Alexandra Fjodorovna leert kinderen van de Russischtalige immigranten in de regio Brugge over de rijke Russische cultuur. Liefdadigheid hoort ook bij haar waarden.

Kersteieren voor het goede doel.

Al drie jaar organiseert de oprichtster van de school Alexandra Petit-Jean een kerstinzameling voor het fonds ‘Geef leven’. Voor deze actie maken kinderen en volwassenen zelf fijne versiering uit leeggeblazen eieren met gebruik van de oude Slavische patronen en technieken.

Het ei staat in de Oost-Europese cultuur als symbool voor het ideaal en het nieuwe leven. Dat is dan ook wat men aan de zieke kinderen wilt geven.

De opdracht is niet de gemakkelijkste en leert de leerlingen tegelijkertijd liefde en respect voor de mensen en de kunsten aan: de versiering is fragiel en elk patroon wordt nauwkeurig bewerkt. Daarom is het resultaat niet te onderschatten.

‘Dat het wordt gemaakt door een kind betekent niet per se dat het primitief moet zijn. Er zijn manieren om echt schone dingen te creëren op elke leeftijd’, gelooft Alexandra. ‘En dat het heel belangrijk is in deze wereld, gebaseerd op consumptie, dat het kind leert te begrijpen dat geven veel belangrijker is dan krijgen.’

De kerstinzameling in de Russische school in de regio Brugge.

Iedereen is welkom om mee te doen. U kunt helpen door eieren te kleuren. Maakt u maar een afspraak met Alexandra via geef-leven@spasibo-magazine.com.

Ook kunt u deze eieren kopen op het kerstfeest: 15 januari, 17:00 – 19:00, Graaf de Smet de Naeyerlaan 24, 8400 Oostende of op een afspraak.

Het fonds kan ook rechtstreeks gesteund worden met een vrije bijdrage:

Rekeningnr: 40703978100003019429
Swift code: RSBNRUMM
Banknaam: ROSBANK PJSC
Betalingsreferentie: DONATION

‘Geef leven’ (‘Podari zhizn’ in het Russisch) is een liefdadigheidsfonds van de Russische actrices Tsjoelpan Chamatova en Dina Korzun. Het is een belangrijke kracht ten behoeve van kinderen, met een grote vriendenkring en een managementteam dat uit artsen en pedagogen bestaat. Voor meer informatie kunt u terecht op de Russische site podari-zhizn.ru of op de sites van de buitenlandse partnerfondsen.
UK: www.giftoflife.eu
USA: www.podari.life

Vorig artikel Moeten we het écht nog hebben over de relevantie van slavistiek?
Volgend artikel ‘Je eigen wortels kennen, zo waardeer je andere culturen’

Ons steunen

Mei 2020