Water

Dec 11, 2017

Elke ochtend het zelfde ritueel. Warmwaterkraan ietsje meer opendraaien dan de koudwaterkraan, een seconde of tien wachten. Het bad instappen. Draaien aan de hendel op de mengkraan zodat het water niet langer uit de kraan maar uit de douchekop stroomt. Douchekop op jezelf richten en afhankelijk van de watertemperatuur de warm- of koudwaterkraan ietsje meer opendraaien.

Amai, zo koud. Koudwaterkraan snel meer toedraaien, warmwaterkraan meer opendraaien. Geen water meer uit douchekop. Oh, dat was ik volledig vergeten. Vanaf vandaag is er voor tien dagen geen warm water. Langsgaan bij de buren of je douchen in het dichtst bijgelegen sportcomplex heeft weinig zin . In de steden zijn alle appartementsblokken en gebouwen aangesloten op een warmtenet. Dit warmtenet zorgt niet enkel voor de verwarming maar ook voor het warm water.

Tien dagen is lang. Ik kan me maar beter trainen in het nemen van een koud-water-douche. Nu ik weet dat het water koud zal zijn, zal het wel meevallen. Ik begin met mijn benen. En verder kom ik niet. Het koud water is hier heel wat kouder dan ik gewend ben. Het is zo koud dat het al na een paar seconden pijn doet.

Lieven Vandenhole
Lieven Vandenhole

Maar toch is dit nog beter dan een paar weken geleden. Toen werd het water plots heel warm. Iets te warm water, och dat is wel tof voor enkele seconden. En dan stond ik naast het bad. Het water was zo heet dat je zelfs de tijd niet had om de kraan toe te draaien. Het enige wat je kon doen, was maken dat je vanonder de douche was.

Ook toen kwam het besef dus rijkelijk laat. “Twee dagen geen koud water” had er op een briefje aan de ingang van het gebouw gestaan. Het water in de warmwaterbuizen koelt af. Als je lang genoeg wacht tussen de verschillende sessies kan je net je handen wassen. Een douche is geen optie.

Tekst: Lieven Vandenhole

Lees het Dagboek uit Rusland

Vorig artikel Eeuwige vragen van Russische emigratie
Volgend artikel Oblomov

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!