Russisch-orthodoxe kerk en kunst

Nov 11, 2016

De bakermat van de Russische kunst en cultuur was tot in de 17de eeuw de Oosters-orthodoxe kerk. Vanaf de 18de eeuw versterkte, onder Peter de Grote, de westerse invloeden. Na de Russische revolutie in 1917, speelde de kerkkunst amper nog een rol in de maatschappij. Maar na de val van de Sovjet-Unie is de Russisch-orthodoxe kerk terug tot bloei gekomen samen met de kerkelijke kunst.

Naast de iconostase, is de verering van de iconen het belangrijkste kenmerk van de Russisch-orthodoxe kerk. De iconostase is volgens een vast theologisch programma opgebouwd en de iconen zijn volgens de canon geschilderd. Maar de Russische icoon heeft toch haar eigen historische en stilistische ontwikkeling gehad in verschillende regio's en perioden.

Docent: Alisa Schieman-Simtchera, kunsthistorica (Nederlands).

Wanneer: vrijdag 25 november, 19:00

Waar: Dakcafé van het Stadhuis. Ingang Papenstraat, 8500 Kortrijk (met de lift naar de 4de verdieping)

Toegang: gratis

Let op!
De toegang tot het gebouw is beveiligd. Links van de deur bevind zich een kaartlezer: daar uw identiteitskaart inbrengen om de deur te openen.

Organisator: Spoetnik Kortrijk
Tel.: 0475 443811, 0475 911061
E-mail: ronnylaporte@skynet.be

Vorig artikel Topexperten Rusland over (koude) oorlog en vrede
Volgend artikel Koor Vox Veroni

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!