Russen en Russinnen – Sofie

Sep 3, 2018

"Ik ben geboren in Kazachstan. Na het uiteenvallen van de voormalige Sovjet-Unie werd het voor Russen steeds moeilijker om in Kazachstan te leven. Russisch werd de tweede taal, heel wat jobs stonden enkel open voor Kazachen, de economie verkeerde in een neerwaartse spiraal, … Uiteindelijk – in 1997 - besloten ook mijn ouders te verhuizen naar Rusland.

Ik heb een oudere broer en een jongere zus. Mijn broer overleed bij zijn geboorte. Hij werd gereanimeerd en kwam weer tot leven. Hij woont al nagenoeg zijn hele leven in een zorginstelling in Oekraïne. Mijn moeder heeft de Oekraïense nationaliteit en het is algemeen geweten dat de zorgvoorzieningen daar beter zijn. Mijn jongere zus is gehuwd en woont in Krasnojarsk.

Ik groeide op in Kazachstan en Barnaoel. Ik heb een jaar in Sint-Petersburg gewoond maar kon daar niet aarden. Na een kort verblijf in Roemenië keerde ik terug naar de oblast Novosibirsk.

De Russische ziel verschilt in zijn locatie van de West-Europese: niet in het hoofd maar ter hoogte van de plexus solaris.

Ik heb een bachelor muziek en combineer nu een rechtenstudie met werken in een kunstgalerij. Daarnaast geef ik muziekles aan kinderen in ruil voor lessen Engels van hun ouders. In één van die lessen leerde ik dat Shakespeare het leven als een schouwtoneel en mensen als acteurs beschreef. Dit is heel verschillend van hoe Russische tijdsgenoten het leven beschreven. Zij hebben het heel dikwijls over de ziel. De Russische ziel verschilt ook in zijn locatie van de West-Europese: niet in het hoofd maar ter hoogte van de plexus solaris.

Tien jaar lang leefde ik vegetarisch. Na een ernstig gezondheidsprobleem ben ik ervan overtuigd dat ik niet zonder vlees en vis kan. Toch las ik ook nu nog vlees- en visvrije dagen in. Dan eet ik eieren. Eergisteren deed er zich iets raar voor. Het eerste ei uit een doos van tien, bleek een dubbeldooier te zijn. Kan gebeuren, dacht ik. Het tweede echter idem dito. Dit wordt al heel onwaarschijnlijk. Uiteindelijk bleken ze alle tien dubbeldooiers te zijn?"

Interview: Lieven Vandenhole

Lees het Dagboek uit Rusland

Vorig artikel Bus 8
Volgend artikel Russisch voor beginners: vervolgcursus

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!

Augustus 2020

18 Aug