Rachmaninov Happening

Jan 2, 2016

Sergej Rachmaninov is voor muziekliefhebbers geen onbekende. Twee van zijn pianoconcerti en de Paginini-rapsodie, aangevuld met enkele pianostukken, hebben hun vaste stek in het repertoire. De rest van zijn werk is minder vertrouwd, maar zijn symfonieën, liederen en drie opera's komen wel eens aan bod. Om die reden loont het de moeite om zijn werk eens in zijn totaliteit te leren kennen.

Rachmaninov is veel meer dan een componist van een handvol evergreens. Zijn werk vormt een prachtige schets van de cultuur en de leefwereld van het Russische fin de siècle. In confrontatie met zijn Russische tijdgenoten blijkt zijn werk heel persoonlijk te zijn. Dat de culturele voedingsbodem voor zijn kunst ten einde liep en ten onder ging in de Russische Revolutie geeft zijn kunst een nostalgische toets.

Rachmaninovs muziek vormt een late hulde aan de cultuur van het tsaristische Rusland. Na de revolutie verhuisde Rachmaninov naar het westen en vervoegde hij de émigré-gemeenschap. Hij legde zich sindsdien vooral toe op zijn carrière als concertpianist. Componeren betekende voor hem niet meer hetzelfde. Voor Rachmaninov bleef zijn muziek verbonden met de cultuur die hij had achtergelaten.

Docent: Francis Maes

Cursusplaatsen

  • Gent: De Cirk, Zebrastraat 34
    1 maandag van 10:00 tot 12:30 uur en van 14:00 tot 16:30 uur - 22/02/2016
  • Antwerpen: deSingel, Desguinlei 25
    1 maandag van 10:00 tot 12:30 uur en van 14:00 tot 16:30 uur - 29/02/2016
    In samenwerking met deSingel

Cursusgeld

Leden/abonnees deSingel 23,00 € • Niet-leden 26,00 €

Concert
Rachmaninov Happening
Zondag 06/03/2016 van 11.30 tot 22.00 uur
deSingel, Blauwe zaal
Met deFilharmonie olv. Edo de Waart, Hannes Minnaar, Vlaams Radio Koor, Alice sara Ott, Pianoduo Genova & Dimitrov en vele anderen
Info: www.desingel.be
Ticket geldig voor de hele dag

Bij inschrijving voor de cursus ontvangt u 4 euro korting op 1 dagkaart voor bovenstaand programma van deSingel. Dagkaart rechtstreeks te bestellen bij deSingel met vermelding dat u de cursus volgt.

Vorig artikel ‘Zonder kunst zou ik doodgaan’
Volgend artikel Rood! Heilstaatvisioenen uit de Sovjet-Unie

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!