Overwinningsdag in België

Apr 23, 2019
Ambassadeur van Rusland in België, Alexander Tokovinin, bij de neerlegging van bloemenkransen aan het Graf van de Onbekende Soldaat, 8 mei 2018, Congresplein, Brussel © belgium.mid.ru
Ambassadeur van Rusland in België, Alexander Tokovinin, bij de neerlegging van bloemenkransen aan het Graf van de Onbekende Soldaat, 8 mei 2018, Congresplein, Brussel © belgium.mid.ru

Bloemenneerlegging, verschillende tentoonstellingen en een voetbaltoernooi: gedurende de eerste twee weken van mei worden in België meerdere evenementen georganiseerd om het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Dit jaar doen voor het eerst ook kinderen van Belgische verzetslui mee aan de massale herdenkingsstoet “Onsterfelijk regiment”.

De Dag van de Overwinning is een van de belangrijkste datums op de Russische kalender. Elk jaar wordt er teruggedacht aan de zware rekening die de Sovjet-Unie moest betalen om de Tweede Wereldoorlog ten einde te brengen: 27 miljoen slachtoffers. Ook in België zijn er meer dan 300 graven van gesneuvelde Sovjetburgers waar op deze dag plechtige ceremonies plaatshebben. Vind op onderstaande kaart de dichtstbijzijnde locatie waar jij een rode anjer kan neerleggen.

Het hoogtepunt van het officiële programma is de neerlegging van bloemenkransen aan de herdenkingsmonumenten voor de Tweede Wereldoorlog op de Brusselse begraafplaats.
Onder de deelnemers zijn onder andere militairen en diplomaten uit GOS-landen, Centraal- en Oost-Europa, de VS en Groot-Brittannië, maar ook vertegenwoordigers van de Russisch-Orthodoxe Kerk, leerkrachten en leerlingen van de Russische school bij de Russische Ambassade, vertegenwoordigers van het Belgische Ministerie van Defensie, Brusselse stedelijke autoriteiten en Belgische veteranenorganisaties.

Onsterfelijk regiment
Naast de traditionele officiële viering staat jong maatschappelijk initiatief "Onsterfelijk regiment" ("Бессмертный полк") minstens zo sterk. Elk jaar wint het aan populariteit door de persoonlijke betrokkenheid: de deelnemers wandelen in colonne met in hun handen portretten en foto’s van familieleden die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. De eerste stoet vond plaats in Tomsk in 2012. In 2018 wandelden er maar liefst 10,4 miljoen mensen mee over heel Rusland. Deze apolitieke en niet-commerciële actie verspreidde zich al snel in andere landen. Dit jaar doen voor het eerst kinderen van Belgische verzetslui mee in Luik.

“Onsterfelijk regiment” wordt in België georganiseerd door de Belgische Federatie van Russische Organisaties (BFRO) en de associatie Meridian. Voor wie het niet mogelijk is om een foto van zijn familielid–veteraan af te drukken, kan de foto doorsturen naar rus-liege@yandex.ru.

Luik/Liège
Datum: 5 mei, 12:00 uur.
Locatie: Citadel van Luik, Boulevard du 12ème de Ligne, 4000 Liège

Gent
Datum: 5 mei, 10:30 uur.
Locatie: Westerbegraafplaats, Palinghuizen 143, 9000 Gent

Antwerpen
Datum: 9 mei, 18:30 uur.
Locatie: naast de kerk, Loosplaats 2, 2018 Antwerpen
Hier worden tegelijk ook twee tentoonstellingen geopend: “Het beleg van Leningrad” (1941-1944) en “De Grote Vaderlandse oorlog” (1941-1945).

Onsterfelijk regiment in Luik, 2018 © iregiment.com
Onsterfelijk regiment in Luik, 2018 © iregiment.com

Online herdenking
Op de website van de BFRO vind je de doorlopende actie 'Virtueel onsterfelijk regiment'. Daar kan je informatie plaatsen over je familieleden en kennissen die de Overwinning als militair of burger hebben bijgewoond. Stuur hun verhalen en foto's (met een bijschrift van wie erop staat) via e-mail naar aerrus@msn.com.

Andere evenementen
Tentoonstelling “Naar de Overwinning” ("Навстречу победе")
Datum: 8 mei, 18:30 uur.
Locatie: Russisch Cultureel en Wetenschappelijk Centrum, Rue du Méridien, 21, 1000 Brussel

Het voetbaltoernooi “Beker van de Overwinningsdag” wordt gespeeld tussen acht teams uit GOS-landen.
Datum: 11 mei, 10:00 uur.
Locatie: Ruggeveldlaan, 486, 2100 Deurne

Gedenkplaat van Evegenij Dotsenko © belgium.mid.ru
Gedenkplaat van Evegenij Dotsenko, Comblain-au-Pont © belgium.mid.ru

Ook merkwaardig
Op 30 maart werd plechtig een gedenkplaat aangebracht in Comblain-au-Pont voor Evgenij Dotsenko. Hij was een Sovjetofficier die vocht voor het Belgische verzet. Het evenement werd georganiseerd door de historische veteranenvereniging van Ourthe-Amblève met steun van de lokale administratie, de Russische Ambassade in België en de associatie Meridian.
Dotsenko  is geboren in Tsaritsyn (Stalingrad in 1925-1961, Volgograd sinds 1961), dat in 2019 al 60 jaar partnerschap met de stad Luik viert.

Locatie: Place Leblanc, 4170 Comblain-au-Pont

Symboliek
Wie een zwart-oranje Georgilintje (ook Sint-Jorislintje genoemd) wil, kan gratis eentje ophalen bij het Sociaal-juridisch Centrum voor Russische Landgenoten in Brussel. Zo’n lintje staat sinds 2014 symbool voor de Overwinningsdag: het heeft dezelfde kleuren als het lint van de Orde van de Glorie uit de voormalige Sovjet-Unie, dat werd uitgereikt voor een persoonlijke heldendaad tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Locatie: Centre d’information, d’intégration, d’orientation sociale et de la protection juridique de la communauté russophone, 3/i Clos du Parnasse, 1050 Brussel

InformatieAmbassade van Rusland in België, BFRO

Vorig artikel Winterse woorden en dingen
Volgend artikel Gentse studenten lanceren veganistische Russische pelmeni op de markt

September 2022

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!