Boekvoorstelling 'All the Kremlin's Men' van Mikhail Zygar

Nov 20, 2016

Op 1 december presenteren PEN Vlaanderen en de Russische journalist Mikhail Zygar een internationaal spraakmakend boek over Vladimir Poetin.

Mikhail Zygar (Moskou, 1981) is een schrijver, regisseur en journalist. Sinds 2000 werkte hij als oorlogscorrespondent in Irak, Palestina, Libanon en als verslaggever tijdens de 'gekleurde revoluties' in Oekraïne en Kirgizië. Van 2007 tot 2010 was hij hoofdredacteur van Newsweek Russia. In de periode 2010-2015 was hij de hoofdredacteur van de onafhankelijke Russische nieuwszender Dozhd TV (TV Rain), waar hij enkele politieke documentaires maakte. Zygar was tevens zeven jaar professor Journalistiek aan het Moscow State Institute of International Relations (MGIMO).

Zygar schreef War in Myth (2007, in het Russisch) met daarin essays over zijn ervaringen als oorlogscorrespondent, Gazprom (samen met Valerij Panjoesjkin, 2008, ook in Nederlandse vertaling) en All the Kremlin’s Men (2016 in het Russisch en in het Engels). Zijn laatste boek werd een bestseller in Rusland en lokte het westerse publiek. Zygar kreeg in 2014 van het Comittee to Protect Journalists de International Press Freedom Award.

Zygar werkt momenteel aan een driedelige onafhankelijke geschiedenis van Rusland, Free History of Russia, met een focus op de al te vaak onderbelichte rol van de burgermaatschappij.

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Oktoberrevolutie lanceerde hij project1917.ru. De partners van zijn historisch interactief project zijn de nationale bank van Rusland Sberbank, de krant 'Kommersant', het internetbedrijf Yandex dat de zoekmachine met dezelfde naam opereert, en VKontakte, het grootste sociaal netwerk in de Russischtalige landen.

Pieter Stockmans volgt het mondiale optreden van de EU, het Europese vluchtelingenbeleid, de evoluties in Oost-Europa en de regio ten oosten van de EU. Hij publiceerde voor MO* MagazineKnackDe StandaardMiddle East Eye en Al Jazeera English. Samen met VRT-journalist Majd Khalifeh lanceerde hij het journalistieke project Tussen Vrijheid en Geluk. Met islamoloog Montasser AlDe’emeh schreef hij De Jihadkaravaan (2015). In 2016 deed hij voor MO* uitgebreid onderzoek naar de politieke en economische situatie in Polen, Oekraïne, Bosnië en Hongarije.

Mikhail Zygar, All the Kremlin's MenProgramma:
Inleiding door Sven Peeters, verantwoordelijke PEN-Schrijversflat Antwerpen
Interview Mikhail Zygar door Pieter Stockmans (MO*Magazine)
Drankjes

WANNEER
1 december, 20:00 uur

WAAR
De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen

TOEGANG
Gratis, graag een seintje als u komt via groenewaterman@groenewaterman.be of tel. 03/232.93.94.

Vorig artikel Koor Vox Veroni
Volgend artikel Nikolaj Rimski-Korsakov, De Gouden Haan

Mei 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!