Am I Lovely? Of Course! Female Poets From Russia

Feb 1, 2019
Galina Rymbu © Bozar
Galina Rymbu © Bozar

Met: Galina Rymbu, Vera Pavlova & Maria Stepanova

Hoe gaan vrouwelijke schrijvers om met patriarchaat en hoe zien ze zichzelf? Drie sterke Russische dichteressen van verschillende generaties lezen voor uit hun werk en bespreken hoe ze zich verzetten tegen stereotypes, taboes en verwachtingen in verband met geslacht, het vrouwelijke lichaam en seksualiteit in het Rusland van vandaag.

Galina Rymbu (°1990, Siberië) woont en werk in Sint-Petersburg. Ze publiceerde gedichten in The New Literary Observer, Air, Sho en in de Translit-reeks. Haar eerste boek, Moving Space of the Revolution, werd gepubliceerd in 2014. Haar poëzie werd vertaald naar het Engels en verscheen ook in The White Review, Music & Literature en Cosmonauts Avenue. Ze schreef talrijke essays over cinema, literatuur en seksualiteit in Séance, Colta en Milk and Honey.

Vera Pavlova (°1963, Moskou) was leerlinge aan het Schnittke Muziekcollege, zong in een kerkkoor, studeerde af als muziekhistorica en brak drie jaar later door met gedichten over verdrongen herinneringen, verzwegen ervaringen en latente verlangens. Daarnaast schreef ze vier operalibretto’s en twee cantates. De mediabelangstelling rond Pavlova is groot, hoewel ze het liefst uit de schijnwerpers blijft. Haar werk is inmiddels in 19 talen vertaald.

Maria Stepanova (°1972, Moskou) is dichter, prozaïst en journalist. Zij studeerde af aan de Gorki hogeschool voor literatuur en is een van de opvallendste figuren in het culturele leven van modern Rusland. Zij is dichter, journalist, uitgever en een belangrijk voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Stepanova is de oprichter en hoofdredacteur van Colta, de eerste onafhankelijke, digitale krant in Rusland die gebruikmaakt van crowdfunding.

Wanneer: 28 februari, 20:00 – 21:30    
Waar: Studio, Ravensteinstraat 23, 1000 BRUSSEL
Tickets € 6 – € 8
Taal: Engels, Russisch

In het kader van Russian Turn

Bron: 
Vorig artikel Drie zusters (Tsjechov) – Zuidpool
Volgend artikel Russen en Russinnen – Oksana uit Toeva

Februari 2023

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!